Komentar dana Nenada Čakića

Korisnici modernih tehnologija odavno su izgubili svoju privatnost

0
Korisnici modernih tehnologija odavno su izgubili svoju privatnost

Aplikaciju Stop COVID-19 instalirao sam istog dana kada se pojavila. Za one koji to još ne znaju, aplikacija generira nasumične kodove svakih nekoliko minuta. Ti kodovi ne sadržavaju nikakve osobne informacije. Dok su dva uređaja s aplikacijom u blizini, razmjenjuju se kodovi. Oni i dalje ne sadržavaju nikakve osobne podatke.

Aplikacija pohranjuje sve kodove 14 dana. Ako se potvrdi zaraza, korisnik aplikacije može obavijestiti svoje kontakte u posljednjih 14 dana da je zaražen. Korisnik ne zna koga obavještava. Kontakti ne znaju od koga dolazi poruka. Sve je potpuno anonimno i dobrovoljno. Ako kontakt primi poruku o epidemiološki relevantnom kontaktu, može se samoizolirati ili obratiti liječniku - i to je dobrovoljno.

Unatoč ovim objašnjenjima, veliki broj građana ne želi instalirati ovu aplikaciju. S izlikom da ne žele da ih nitko nadzire. Ako doista ne žele da ih nitko nadzire, onda neka se za početak isključe iz svih društvenih mreža. Ali ako baš žele stoposto biti sigurni da im ništa ne ugrožava privatnost, najbolje da bace u smeće svoj pametni telefon i kod telekoma odjave internet priključak i svoj smart tv zamijene nekim starijim modelom televizora.

E, tek tada će biti sigurni da im je privatnost zagarantirana. Jedna bezazlena aplikacija poput Stop COVID-19 neće im narušiti privatnost puno više nego što im je već odavno narušena.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa