Komentar dana Nenada Čakića

Vučićeva zabavna matematika s hrvatskim i srpskim BDP-om

0
Vučićeva zabavna matematika s hrvatskim i srpskim BDP-om

Kad god treba donijeti neke teške odluke vezane uz Kosovo (a sve vodi prema priznanju bivše pokrajine pod pritiskom EU), srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić lopticu medijske pozornice prebacuje na Hrvatsku i Hrvate.

"Srbija će prije kraja sljedeće godine preteći Hrvatsku po ukupnoj stopi bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i ona nikada više neće biti ispred nas", izjavio je Vučić gostujući u emisiji 'Hit tvit' na TV Pink. Vučić je rekao i da se protiv njega u Hrvatskoj vodi kampanja "žešća i jača nego ikada" i više puta ponovio da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji od Hrvatske i po rastu BDP-a.

Na stranu da Vučića u Hrvatskoj već mjesecima nije spomenuo niti jedan relevantan političar, ali ova njegova matematika s BDP-om više je nego zabavna. Naime, čak i da Srbija do kraja iduće godine doista pretekne Hrvatsku po ukupnom BDP-u, to nije nešto čime se treba hvaliti, ako znamo da u Srbiji živi 7, a u Hrvatskoj 4,4 milijuna ljudi. Da je srpsko gospodarstvo na razini hrvatskog onda bi ukupni srpski BDP trebao biti barem 60 posto veći od hrvatskog. Stoga je smiješno slaviti kao uspjeh da će 7 milijuna ljudi zajedno možda premašiti ukupni prihod koji ostvari 4,4 milijuna ljudi.    

Pravo mjerilo uspješnosti nekog gospodarstva ipak je BDP po stanovniku, a on je u Hrvatskoj (14.909 USD) još uvijek dvostruko veći nego u Srbiji gdje iznosi mizernih 7.246 dolara i jedan je od najnižih na svijetu.  

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa