Komentar dana Nenada Čakića

Mladi odlaze i zbog Zakona o radu, ali ne iz razloga koji navodi Peović

1
Mladi odlaze i zbog Zakona o radu, ali ne iz razloga koji navodi Peović

U intervjuu za Glas Istre, Katarina Peović, nova saborska zastupnica iz redova Radničke fronte, među ostalim je rekla da SDP-ov politički cilj odavno nije borba za radnike, a kao primjer je navela „Milanovićev Zakon o radu koji je rezultirao time da smo danas na samom vrhu ljestvice nesigurnih prekarnih ugovora o radu, zbog čega naši mladi iseljavaju“.

To je samo još jedan od brojnih bisera kojima nas posljednjih tjedana i mjeseci zasipa ova populistica. Naime, baš suprotno, hrvatski Zakon o radu jedan je od najrigidnijih u Europi u smislu zaštite radnika što samo potvrđuju brojni radni sporovi koje redovito gube poslodavci. Da budem grub, nigdje u svijetu zakon ne štiti neradnike i uhljebe kao u Hrvatskoj. Otkaz im je jako teško dati, a ako ga kojim slučajem i dobiju, sudovi ih vraćaju na posao i još nagrađuju zaostalim plaćama s ogromnim zateznim kamatama.

Mladi sigurno iseljavaju i zbog takvog Zakona o radu, ali ne zbog toga što im taj zakon nudi nesigurnost radnog mjesta (jer je sigurnost radnog mjesta puno manja u Irskoj ili Njemačkoj), već zbog toga što hrvatski Zakon o radu najviše štiti neradnike i uhljebe i njihova nezaslužena radna mjesta. Zbog njih mladi odlaze.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa