Komentar dana Nenada Čakića

Tri načina kako Daus opet može biti saborski zastupnik

1
Tri načina kako Daus opet može biti saborski zastupnik

I prije objave izbornih listi znalo se da Giovanni Sponza više neće u Sabor, već će se potpuno posvetiti dužnosti glavnog tajnika IDS-a. Također se očekivalo i da će dosadašnji IDS-ovi zastupnici Tulio Demetlika i Emil Daus ponovo biti na listi i to na pozicijama koje sigurno vode u Sabor.

Je li stoga iznenađenje da je Emil Daus na listi Restart koalicije u VIII. izbornoj jedinici tek 12., iza ostala tri IDS-ova kandidata – Tulio Demetlika je drugi, Katarina Nemet četvrta i Martin Lerotić šesti?

S obzirom da je Daus u IDS-u zamišljen kao novi Kajin, narodski čovjek koji će svojim prepoznatljivim srednjoistarskim naglaskom privlačiti glasove tzv. običnog puka, njegovo stavljanje na nisko 12. mjesto očito je smišljeno. U IDS-u možda računaju da im Daus svojim preferencijalnim glasovima može donijeti i četvrti mandat, iako će to biti vrlo teško s obzirom na veliki broj glasova koji će ta lista osvojiti. Naime, Daus bi trebao osvojiti barem 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na ukupan broj glasova koji će osvojiti lista.

No, kako sam uvjeren da IDS sigurno računa s Dausom u Saboru, drugi način da on postane zastupnik je da Bernardić formira vladu u kojoj bi jedno ministarsko mjesto pripalo IDS-u, a taj bi ministar možda bio Demetlika, koji bi onda svoj mandat zastupnika stavio u mirovanje.

No, ta opcija otpada ako vladu bude formirao Plenković. Stoga je treći način da Daus uđe u Sabor, da IDS iskoristi svoje pravo da u Sabor pošalje koga hoće bez obzira na plasman na listi. Tada će stranački šefovi svom „skojevcu“ Lerotiću vjerojatno reći da je pred njim još puno godina uspješne karijere i neka se još malo strpi za saborsku fotelju.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa