Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Što je priručni Talijan Radin u tri desetljeća učinio za istarske Talijane?

7
Što je priručni Talijan Radin u tri desetljeća učinio za istarske Talijane?

Vječiti saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin na prilično je nekulturan način komentirao činjenicu da je nositeljica liste Miroslava Škore u istarsko-riječkoj izbornoj jedinici pripadnica talijanske manjine iz Rijeke.       

Carla Konta je riječka povjesničarka, autorica, poslijedoktorandica na Odsjeku talijanistike Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesorica povijesti u Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci. Magistrirala je i doktorirala suvremenu povijest na Sveučilištu u Trstu.

Radin je na N1 televiziji rekao da „Škoro ima džepnu priručnu Talijanku koju je stavio u Rijeci pa neka istupaju zajedno".

Ova Radinova izjava je nekulturna, uvredljiva i seksistička. A izraz 'priručni Talijan' zapravo se više odnosi na njega, Talijana koji je najveći dio života proveo u Zagrebu, a navodno predstavlja hrvatske Talijane koji većinom žive na području Istre i Rijeke.

I za kraj, a isto bih pitanje postavio i zastupnicima drugih manjina. Može li dr. Radin, u gotovo tri desetljeća, koliko 'predstavlja' hrvatske (istarske i riječke) Talijane u Saboru, izdvojiti barem jednu inicijativu ili zakon, koji je pokrenuo, a da su istarski i riječki Talijani od toga imali neke koristi?

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa