Komentar dana Nenada Čakića

Saboru ne trebaju zastupnici iz dijaspore, ali ni zastupnici manjina 

3
Saboru ne trebaju zastupnici iz dijaspore, ali ni zastupnici manjina 

U Hrvatskoj se u posljednjih dva i pol desetljeća često problematizirala lista za dijasporu na parlamentarnim izborima, a vrlo se rijetko govori o (ne)svrsishodnosti manjinskih listi. U Saboru imamo tri predstavnika dijaspore i čak osam predstavnika nacionalnih manjina.

Iskreno, i jedni i drugi su nepotrebni. Ne samo da zastupnik iz BiH ne može zastupati interese nekog iseljenika iz Argentine, kao što ni zastupnik Bošnjak ne može zastupati interese Albanaca (a na istoj su listi), ali ni zastupnik Srbin ili Talijan ne može previše učiniti za Srbe ili Talijane u Hrvatskoj.

Pa kakve koristi prosječan Srbin iz Hrvatske ima od toga što je Milorad Pupovac u Saboru? Jedini Srbin koji od toga ima benefite je Pupovac. Kao što ni prosječni istarski Talijan nema prevelike koristi od Zagrepčana Furia Radina.

A najtragičnije je što takvi političari kasnije odlučuju o saborskoj većini. Najpoštenije bi bilo ukinuti i listu za dijasporu i liste nacionalnih manjina, jer njihove interese uvijek će bolje zastupati iseljenici i manjinci na listama velikih stranaka. No, ako već moraju biti u Saboru, onda bi ih trebalo izuzeti od glasovanja kod sastavljanja Vlada. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)         

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa