Komentar dana Nenada Čakića

Hoće li IDS u Sabor napokon poslati ženu?

0
Hoće li IDS u Sabor napokon poslati ženu?

Danas se raspušta 9. saziv Sabora, krajem lipnja i početkom srpnja održat će se izbori i sada kreću unutarstranačke borbe za mjesta na izbornim listama. IDS već godinama ima tri mandata i ta tri su mu, vrlo vjerojatno, sigurna i nakon predstojećih izbora.

Mjesta u Saboru na prošlim izborima izborili su Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika, a nakon nešto više od dvije godine, umjesto Borisa Miletića u njegovu saborsku fotelju sjeo je Emil Daus.

Tko će od njih trojice biti i u idućem sazivu Sabora? IDS uvijek pazi na teritorijalnu zastupljenost, a sada su u parlamentu svoje predstavnike imali Rovinjština, Labinština i po pola mandata Puljština i Pazinština.

Hoće li 'svoje mjesto pod suncem' sada tražiti neka druga zajednica IDS-ovih podružnica, poput Bujštine, Poreštine i Buzeštine i hoće li IDS napokon, prvi put od osnivanja, u Sabor poslati ženu iz Istre. Naime, iako se IDS-ovci vole hvaliti zastupljenošću žena, riječ je ipak o 'muškoj' stranci u kojoj žene mogu dogurati najviše do položaja zamjenice nekoga. Od 1992. godine jedina IDS-ovca u Saboru bila je Dorotea Pešić – Bukovac, ali samo zato što je bila na čelu riječkog IDS-a, kojemu su trebali riječki glasovi.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa