Komentar dana Nenada Čakića

U Hrvatskoj se prenaglašava politički utjecaj Crkve

9
U Hrvatskoj se prenaglašava politički utjecaj Crkve

Pod izgovorom zaštite od koronavirusa Stožer civilne zaštite progurao je i odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom, čime je kompromitirao sve dobro što je učinio do tada. Jer, kao što sam pisao neki dan, ne postoji niti jedno empirijsko istraživanje koje bi dokazalo da se nedjeljom virus širi brže nego u druge dane.

Jasno je da se ovom mjerom HDZ preko Stožera uoči izbora dodvorava Crkvi. To je sasvim legitimno, jer se uostalom i druge političke stranke različitim potezima dodvoravaju različitim interesnim skupinama.

No, problem je što HDZ, ali i druge stranke (čak i SDP) već godinama precjenjuju politički utjecaj Crkve među Hrvatima. Zabrana rada nedjeljom, zabrana umjetne oplodnje ili nedajbože zabrana abortusa važni su svećenicima i biskupima, ali ne i većini vjernika.

Hrvati su u velikoj većini vjernici, ali na način da drže do vjerskih običaja, tu i tamo vole ići na nedjeljnu misu, vole da im lokalni župnik blagoslovi kuću, ali nisu vjerski fanatici. Većina hrvatskih vjernika ipak voli nedjeljni šoping, spremni su upotrijebiti sve načine da bi dobili dijete, ako to ne mogu prirodnim putem, kao što mnoge vjernice i dalje žele imati slobodu da prekinu trudnoću ako ne žele više rađati.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa