Komentar dana Nenada Čakića

Labinjani vole Tita ali za njega ne glasaju

0
Labinjani vole Tita ali za njega ne glasaju

Među svim istarskim gradovima Zoran Milanović uvjerljivo je najviše glasova dobio u Labinu, čak 63,21 posto. Na prvu loptu, to je i logično, ipak je Labin poznat po svojoj ljevičarskoj tradiciji, o čemu svjedoči i opće oduševljenje velikog broja građana kada je na nedavno obnovljeni rudarski šoht vraćen natpis 'Tito'.

No, ako malo bolje analiziramo programe i svjetonazore svih 11 predsjedničkih kandidata, onda bi logičnije bilo da je najveći broj Labinjana svoj glas dao Katarini Peović, koja je svojim izrazito protutuđmanovskim, antikapitalističkim, prosocijalističkim i protu NATO-vskim stavovima zapravo bila najbliže onome što se kolokvijalno može nazvati Titova ostavština. Unatoč tome, 'titoistička' kandidatkinja Katarina Peović u Labinu je dobila jedva 96 glasova, odnosno samo 1,88 posto od onih koji izašli su na izbore.     

Nasuprot njoj, Zoran Milanović je izrazito liberalan, zagovornik je NATO pakta, kapitalizma i u svakom nastupu Franju Tuđmana stavlja uz bok Josipa Broza Tita. Uostalom, zagrebačka zračna luka upravo je na Milanovićevu inicijativu nazvana po prvom hrvatskom predsjedniku.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa