Putujući Cirkus Zavatta u Istri

07.07.2024 - 07:02
Putujući Cirkus Zavatta u Istri

Nonine crtice o Puli i Istri prije Drugog svjetskog rata neću nikada zaboraviti. Jedna od takvih bio je i spomen pojave putujućeg Cirkusa Zavatta, koji se barem jedanput tijekom njezinog djetinjstva pojavio u Puli, netom prije rata („…vegniva el Circo Zavata, in Piazza del Ponte, drio l'albergo Riviera“). Zvučan naziv, koje pamtim po tome što u prijevodu s talijanskog dijalekta znači „papuča“, zapravo je prezime obitelji koji je taj cirkus vodila.

O tome saznajemo u kratkome prilogu kojega je složio Franco Stener iz Muggie (Milja) objavljenome u zadnjem broju biltena La Ricerca u izdanju Centra za povijesna istraživanja u Rovinju. Kako saznajemo iz članka, putujući cirkus Zavatta počeo se pojavljivati u Istri još od 1895. godine. Ako ćemo njegovo djelovanje provući do oko 1940. godine, to je skoro pola vijeka!

 

Obitelj je vodila porijeklo iz Roviga, u talijanskoj regiji Veneto. Glavni čovjek cirkusa i glava obitelji krajem XIX. stoljeća bio je najstariji muški član Riccardo, što je bio običaj obiteljski vođenih cirkusa. Njega je naslijedio sin Oreste, čija je supruga, Paolina Wilson-Fabre, bila iskusna dreserica konja i hodačica na špagi. Njihova kći, Micheline, također je dresirala konje, sin Alfredo dobar „snagator“ a Rodolfo akrobatski biciklist. Još jedan sin, Maurizio, bio je dobar ekvilibrist (preveli bi „ravnotežac“), koji je tu umjetnost prenio i vlastitoj djeci, Emiliu i Amedeu. Ovaj potonji poginuo je prilikom jedne izvedbe.

Kada bi cirkus došao u određeno istarsko mjesto, postavio bi kamp negdje na obodima naselja. Jedna grupica u kazališnoj nošnji prolazila bi tim mjestom i reklamirala dolazak cirkusa udarcima u veliki bubanj (kasu). Slijedili bi ih ekvilibristi, žongleri, dreseri pasa, majmuna, konjički akrobate i klaunovi.

U Rovinju, cirkus bi se namještao u Valdibori. Pisalo se i o boravku cirkusa u Kopru, Izoli i Vodnjanu. U Puli, kako smo već kazali, dolazio bi na Puntu (Trg na Mostu). Prostor između ozada Hotela Rivijere i početka uspona za gradsko groblje bio je, uglavnom, neiskorišten. Kako piše jedan članak tadašnjih novina iz ljetnog razdoblja 1925., „nakon uspjeha postignutoga u Rovinju, poznati Cirkus Zavatta biti će za nekoliko dana u Puli, gdje će podići svoje šatore na Trgu na Mostu“. Prema nekim svjedočanstvima, atleti toga cirkusa nudili su i egzibicijske borbe hrvanja u grčko-rimskom-stilu, što je bila velika inspiracija za svakodnevnu zabavu mnogih pulskih dječaka.

Fotografiju koja prati ovaj članak ustupio mi je Puležan Stanko Guštin. Ona prikazuje Trg na Mostu, a pogled kreće s Tršćanske ulice. Datacija je, najvjerojatnije, prvo desetljeće XX. stoljeća. Na desnoj strani vide se Ville Münz u predjelu današnjeg Akvilejskog prilaza. Označio sam crvenom strelicom jedan veliki šator i niz manjih šatora koji, bez sumnje, čine kompleks cirkusa Zavatta.

Pretraga pojma „Zavatta“ u digitaliziranim starim novinama pretraživoga teksta (OCR) u nekoliko je slučajeva prikazala da je taj pojam bio korišten u prenesenom značenju kada se običavalo komentirati neke tadašnje glupe lokalno-političke pojave i zavrzlame. Tko zna što će istraživači za stotinjak godina pronaći kada budu unosili, recimo, „roto garaža u Puli“ u tražilicu?

Tweet