Fashion look by Eleonora Matković

Njen modni izričaj podsjeća na stil Fride Kahlo

0
Njen modni izričaj podsjeća na stil Fride Kahlo

Veći dio žena slijedi modne trendove i kupuje ono što se trenutno nalazi na policama dućana, pa me nečiji modni stil ne može potpuno ostaviti bez daha jer su takve žene manje-više sličnog outfita. Osobno su mi zanimljivije žene koje njeguju retro, igraju se, kombiniraju neke svoje kreacije, a bez teksta ostanem kada vidim nečiji modni stil kojeg apsolutno nikako ne mogu opisati. A takav je stil Tanje Škopac.

Ova diplomirana prevoditeljica za engleski, talijanski i hrvatski jezik, freelance prevoditeljica i novinarka od 2004. godine, piše za La Voce del Popolo, uređuje i vodi emisiju na lokalnom radiju, radi i kao copywriter te piše putopise. Putuje kad god može, a najnoviji hobi joj je učenje japanskog.

Preferira neklasičnu odjeću, asimetričnu, zanimljivoga kroja. Voli kreativno, neuobičajeno i jedinstveno. Mislim da se takva moda viđa uglavnom u Japanu kojeg obožava i često posjećuje i kupuje odjeću i obuću, pa je njen modni izričaj, rekla bih, moderna interpretacija tradicionalnog iz te zemlje.

Da si može i želi priuštiti, vjerojatno bi nosila nešto što je osmislio Yohji Yamamoto, svjetski poznati japanski modni dizajner, neobičnog i čudnog stila, koji je jednom rekao kako smatra da je savršenstvo ružno. Yohji Yamamoto je poznat po prikazivanju avangardne siluete, koje skrivaju formu onoga tko ih nosi, stvarajući potpuno novi oblik.

Primjedba jednog prolaznika 

Uistinu ne znam kako bih opisala modni stil Tanje Škopac, pa sam ju zamolila da mi ga sama opiše. „Ne znam. Znam da ga ne bih opisala kao sportski, a ni kao poslovni, usprkos tome što sam u poslu previše vremena. U sportu nisam nikako. Mislim da se moj stil s nekim novijim komadima odjeće, konkretno, radi se o crnoj suknji s puno tila, dosta približio stilu Giuseppine Martinuzzi, a sad, budući da sam friška od puta u Meksiko, mogu reći da me dosta podsjeća i na stil Fride Kahlo. I to ne samo zato što sam u Kini zavoljela kao modni dodatak krunu od cvijeća. No, za razliku od onoga što je iskusila Frida, kojoj su (navodno samo) djeca na ulici dovikivala nešto poput 'gdje je cirkus?', ismijavajući njezin stil odijevanja, ja ne izazivam takve reakcije“, rekla nam je Tanja Škopac, priznajući da možda povremenih negodovanja ipak ima. „Jednom je nekom prolazniku i meni totalnom neznancu (na sreću neznancu zato što ne želim poznavati takve) zasmetao dio mog outfita. Riječ je o jednoj verziji hlača koje se zovu hakama, a to je odjevni predmet koji smo 'naslijedili' od samuraja… Tom prolazniku je zasmetalo što su njemu ove moje izgledale kao dimije, koje isto tako rado i često nosim, u različitim oblicima i verzijama pa mi je, čak ljutito, dobacio da mi nedostaje još hidžab. Mislim da sam iste godine uspjela naći u jednoj tršćanskoj trgovini i kapu koja nalikuje spomenutom pokrivalu i koja mi je baš lijepa, dobro mi stoji i rado ju nosim. Sad se pitam nije li to možda ipak bio modni savjet, a ne negodovanje. Osim toga, volim i sve svoje kimonaste odjevne predmete“.

Bez kojeg komada odjeće ne može, bilo joj je jako teško pitanje jer naravno, teoretski se može bez svega. Istakla je kaput, kapu i rukavice, pogotovo ako mora hodati dnevno 10 kilometara ili više, a to joj se redovito događa na putovanjima. Naravno, onda nosi i udobnu obuću, a na jakom tropskom ali i našem ljetnom suncu, obavezno nosi šešir i naočale za sunce.

Tanja je uglavnom u crnom, ali voli ona i ružičasto ili kombinacije ružičastog i narančastog, zatim žuto, neke nijanse zelenog te zlatnu boju. Modni dodaci koje ima rezultat su njenog ukusa. „Mislim da im ne posvećujem posebnu pozornost, ali naravno da ne kupujem nešto što mi se ne sviđa ili što ne bih nosila. Ne kupujem često ni odjeću, ni obuću, pa tako ni modne dodatke, uglavnom kupujem kada ono što već imam postane nenosivo ili neupotrebljivo zbog nekog oštećenja. Malo sam komplicirana, pa u dućanima koji su mi (fizički) lako dostupni jako rijetko nalazim odjevne predmete i modne dodatke koje poželim za sebe“.

Najviše voli modne dodatke koje je kupila na svojim mnogobrojnim putovanjima. Od nakita voli nositi prsten iz Laosa i Kambodže, naušnice iz Indonezije ili one iz Laosa, odnosno sve ono što ju podsjeća na putovanja u Aziju. Jako je zavoljela krune od cvijeća, i smatra da su još bolje ako su od umjetnog cvijeća, budući da je to i ekološki prihvatljivije, a i trajnije su. Voli jako i šešire te malo neuobičajenije kape.

Šali se da ju, ako ju vidite na kavi u gradu u klasičnijim trapericama odnosno u svim onima koje nisu dimije od jeansa ili neke neobičnije, to znači da je prije kave bila u šparugama. Priznaje da joj je 'obične hlače' super vidjeti na drugima, ali ona nije našla par koji bi smatrala adekvatnim za sebe i koji bi nosila osim ako ne bere šparuge.

Priznaje da je nekad nosila i traperice

Priznaje da ih je nosila nekad davno, ali ih je napustila iz navedenih razloga i zbog toga što previše uniformiraju. A Tanja voli raznolikost i jedinstvenost i u odijevanju.

„Imam, recimo, jedan kombinezon s donjim dijelom u obliku dimija, koji nosim i ljeti i zimi. Imam zapravo više komada odjeće koje mogu nositi kroz cijelu godinu, neovisno o godišnjem dobu. Možda su mi trenutačno omiljeni 'zimski' komadi, već spomenuta suknja s puno tila i kaput koji sam kupila u Pekingu, a ljetni – kimonasta haljina koju imam od prošle godine“, kaže Tanja čiji bi se outfit utopio i ostao nezapažen u nekoj azijskoj zemlji, ali ovdje zasigurno neće proći nezamijećeno i bez komentara.

Kad spominjemo modne 'slabosti' naglasit će da ih ima sigurno ako se misli na nešto u čemu pretjeruje. „Možda bih malo češće mogla nositi nešto što nije crno :), malo manje kupovati i nositi komade koji su više za neke svečane prilike i malo češće one 'za svaki dan' ili 'sportske', ali to onda ne bih bila ja ili barem ne sadašnja ja. No možda dođe i taj trenutak“, reći će Tanja. 

Ako se pod 'slabost' podrazumijeva pretjerivanje u kupovanju nečega, onda priznaje da kupuje previše šešira i čarapa s uzorkom, kao Viva la Vida na jednoj od fotogafija, crne s pink isprekidanim crtana sa stražnje strane noge.

Kada komentira da li joj odjeća podiže samopouzdanje, kaže da bira odjeću koja joj se sviđa i koja joj stoji dobro pa se valjda i dogodi da nešto ističe ili prikriva. „Da si želim dizati samopouzdanje izgledom, vjerojatno bih već bila naučila šminkati se, ne znam… Možda neću ponuditi prikladan odgovor, no reći ću da manje pažnje posvećujem ormaru kad idem na neku svečanost nego što to činim u trenutku kad mi treba nešto iznimno praktično, zbog već spomenute nestašice 'sportskog' u mojoj garderobi“, kaže Tanja.

Autor

Eleonora Matković Čakić

Eleonora Matković Čakić

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa