Fashion look by Eleonora Matković

Ona nema modnih slabosti: njena slabost je moda

0
Ona nema modnih slabosti: njena slabost je moda

 

Mnogi ju se sjećaju kao jedine ženske finalistice u prvoj sezoni Big Brothera. Prekrasna Puljanka Marina Bajlo bila je i moja favoritkinja. Ne samo stoga što je naša Istrijanka, već sam uistinu bila fascinirana njenim prekrasnim izgledom i besprijekornim outfitom, smislom za odijevanje. Uvijek je voljela izgledati ženstveno, biti lijepa i dotjerana. Odmah ujutro kada se probudila krenula bi u 'akciju dotjerivanja', jer je to jednostavno dio njene osobnosti, to je ona i to ju je isticalo među ženskim kanidatkinjama. A tek njene velike okrugle oči, predivna kosa i predivan osmijehom. Malo je koga ostavila ravnodušnim.

Nekadašnja Big Brotherica danas majka i poduzetnica

Danas je Marina, inače magistra kulture i turizma, poduzetnica, uspješno radi i vodi caffe bar Kukuriku u Puli već dugi niz godina. Udana je i majka dvoje djece, od tri i jedne godine. I dalje besprijekorno izgleda, i dalje je jako lijepa, zapravo još ljepša jer iz nje zrači i majčinstvo koje odašilje njenu sreću.

Njen odjevni stil je i dalje bez greške - casual with a twist. Klasične provjerene kombinacije koje se ne očituju toliko u odjevnim komadima koliko u spoznaji same sebe i onome što joj najbolje stoji, pa tako nije ljubitelj vrećastih krojeva. „Jedan predimenzionirani komad je u redu, ali slaganje predimenzionirane odjeće nikako ne odgovara mojoj građi“, reći će Marina.

Ona, kao i prije petnaestak godina kada smo je upoznali u Big Brotheru, bira odjeću koja je lijepa, chic, istaknute siluete i rafinirane ženstvenosti. Voli biti elegantna, i u tome se najbolje osjeća. Moderna verzija klasike uz upliv trendovskih komada karakteristična je za njen stil i njena su osobna estetika odijevanja.

„U zadnje tri godine otkako sam postala majka i ne radim aktivno, odjevne kombinacije prilagodila sam novoj ulozi. Zadržala sam svoj stil, samo je sada nešto praktičniji. Nekada sam imala jedne sportske tenisice za trening, a sada ih imam nekoliko, osobito popularne bijele koje obožavam i koje odlično izgledaju u gotovo svakoj ležernoj kombinaciji. Druga najveća promjena dogodila se kod izbora torbi koje su postale većih dimenzija, pa je tako za mene nezamisliv modni dodatak ruksak, koji je sada našao svoje mjesto u mojoj upotrebi kao zamjena za diaper bag, jer koliko god praktičan bio ne bi ga nikada nosila“, kaže Marina.

Zima joj je nezamisliva bez kaputa, dobre torbice i visokih čizama ili gležnjača, a za hladnijih dana obavezna je cool topla pernata jakna. Skinny traperice ili trendi trapezice visokog struka s nekim pletivom, košuljom, topićem ili običnim t-shirtom pa preko sako, definitivno spada u njene omiljene zimske kombinacije. Izgled voli upotpuniti modnim dodacima poput šešira, dobrih rukavica ili sunčanih naočala, koji se ističu primjerice bojom ili uzorkom, čime podiže kompletnu kombinaciju, čineći je stilski svojom.

Omiljene boje su joj nepogrešivi modni klasici: moćna crna i vječno bijela

Kada govorimo o omiljenoj boji njeni su favoriti nepogrešivi modni klasici: moćna crna i vječno bijela, pa takvom koloritu često pribjegava. Osobito voli all black ili all white kombinacije za snažniju impresiju, crnu kao simbol bezvremenske elegancije i bijelu koja djeluje profinjeno, damski i luksuzno.

Generalno gledajući, Marina voli boje, kao i uzorke, printeve, materijale, teksture i kod nje je zapravo sve dobrodošlo jer obožavam stilske izazove. Stoga svaki dan ima potrebu za malo promjene, a unošenjem boja unosi sklad u svoj mikro svemir. Boje nas potiču na razna raspoloženja, pa ih evocira određenim odabirom. Često ih bira prema osjećaju ili dojmu koji želi ostaviti.

Ponekad se želi pritajiti ili pak biti primijećena, širiti vedrinu, namamiti osmijeh. Boje su nevjerojatno moćan alat, ali kao i u svemu, ne pretjeruje u njima. „Dvije boje zajedno u kombinaciji moj su maksimum, iako se znam zaigrati, pa osvanem u nekoj netipičnoj kombinaciji, ali to su iznimke kojima iznenadim i pritom se super zabavim, važno je samo dobro uskladiti nijanse“.

Modnim dodacima, kao i svemu kod odijevanja, posvećuje posebnu pažnju. Tu se nije nimalo promijenila. Modni dodaci, šminka, frizura dio su njenog svakodnevnog promišljanja jer i najbazičniju kombinaciju znaju podignuti u svakom smislu. Često su modni dodaci onaj ključni komad oko kojeg se nerijetko gradi kompletan izgled. Ne moraju oni uvijek biti naglašeni, već adekvatno odabrani. Njima zaokružujemo cijeli modni izričaj i bez njih odjevne kombinacije izgledaju nepotpuno.

Na pitanje u čemu je nikada nećemo vidjeti u gradu kaže da dogovor za kavu sigurno ne bi došla u odjeći za trening ili bilo čemu što je previše nonšalantno. „Potrudila bi se za tog nekog, ali pošto živim u gradu i imam dvoje zaista male djece nije isključena niti ta mogućnost. Sportska odjeća već duže vrijeme doživljava pravu evoluciju zbog mjera koje su nas natjerale da više vremena provodimo kod kuće pa priznajem da mi mekane trenerke koje dolaze u tako lijepim neutralnim nijansama postaju sve privlačnije. Ipak, do sada se nisam predala tom trendu i ako uskoro počnem s radom vjerujem da niti neću. Najmanje trošim na sportsku ili pre udobnu odjeću, radije taj novac potrošim na neke zanimljivije komade. Ipak, previše sam znatiželjna i svaki komad mogu prilagoditi svom stilu (osim patika na petu J).

Najnoviji komad njena je najomiljenija stvar u ormaru

Marina nema modnih slabosti. Njena slabost je moda. „Sve što se u mojim očima izdvaja kako izvedbom ili osjećajem koji budi u meni, postaje mojim predmetom želje. No moram li izdvojiti, onda su tu u prvom redu kvalitetnije torbice, pogotovo ako se radi o klasičnim bezvremenskim modelima. Srećom veoma sam razumna i dobro razmislim prije kupovine, ne kupujem impulzivno, već samo ono što ću zaista nositi ili što mi realno treba“, ističe Marina.

A kakvu odjeću preferira, daje jednostavan odgovor, odgovor kojeg bi vjerojatno dala većina žena: „Onu najnoviju, najnoviji komad moja je najomiljenija stvar u ormaru! Ali recimo ovako, zavisi o prigodi, trenutku, raspoloženju, inspiraciji...

Jako joj je važno da je uvijek dotjerana, bilo da se radi o svakodnevnim ili formalnijim izdanjima, uvijek je kod nje prisutna ženstvenost i elegancija. Bira odjeću koja joj podiže samopouzdanje i ističe prednosti jer je nepobjediv osjećaj kada se nosi odjeća koja ti savršeno stoji i kojom ističeš prednosti, prikrivajući nedostatke.

„Najvažnije za samopouzdanje je otkriti što nas čini sretnima, mene sve vezano za estetiku lijepog čini sretnom, potiče na akciju. Na studiju primjerice, moj završni rad nosio je naslov 'Povijest ljepote'. Estetika je moj životni pokretač, ispunjava me, a odjeća je način na koji ispoljavam svoje JA. Kada dobro izgledam osjećam se osnaženo, jer ne odustajem od stvari koje mi čine zadovoljstvo, koje su dio mene i tu proizlazi moje samopouzdanje, kroz ponos da živim svoju strast. Samopouzdanje raste usporedo s postignućem, a postignuće ovisi o znanju i visini potpetice, ništa me ne osnaži kao cipela na visoku petu J.“

I stoga Marina voli promišljati o odjevnim kombinacijama. „Od kada znam za sebe imam taj 'problem' da želim sebe prezentirati u najboljem izdanju, uvijek u potrazi za savršenim skladom. Volim biti sređena i dotjerana, najbolja verzija sebe i tada sam najzadovoljnija sobom. Koliko god modu smatrala igrom u kojoj ispoljavam svoju estetiku i kreativnost, pristupam joj 'ozbiljno i s puno pažnje. Kod mene je sve promišljeno, ništa nije kupljeno, stavljeno ili izostavljeno slučajno. Volim promišljati o odjevnim kombinacijama no isto tako mogu biti spremna kroz 10 minuta, što je zadnjih godina od kada sam postala majka više pravilo nego iznimka“, rekla nam je ova izuzetna mlada žena koja kod odijevanja nikako ne volim ponavljanje. Srećom, kreativna je i maštovita te dobrim kombiniranjem iste komade odjeće može 'vrtjeti' godinama i uvijek to izgleda kao nešto novo, tek kupljeno.

Autor

Eleonora Matković Čakić

Eleonora Matković Čakić

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa