Fashion look by Eleonora Matković

Ona iz večernje haljine lako uskoči u bajkerski stil

0
Ona iz večernje haljine lako uskoči u bajkerski stil

Kao mlada djevojka bila je jedna od poznatijih istarskih manekenki, a potom estradna menadžerica koja je u Istru dovela mnoge poznate svjetske glazbenike. Danas je Puljanka Gledis Šprah, vlasnica Glam Style Studija u Puli, u kojem provodi edukacije, između ostalog prezentacijske vještine i usavršavanja osobnog imidža.

I onda i danas bila je zapažena najprije po profesionalnosti prema poslu kojeg obavlja, ali nije na odmet reći da njena ljepota, šarm i gracioznost nisu ostale nezapažene bez obzira je li riječ o muškom ili ženskom društvu.

Kao stručnjakinja Gledis je osmislila imidže mnogih poslovnih žena pa si zbog toga nikada nije dozvolila neke eskapade u odijevanju. Izgradila se u poslovnu ženu i kao takva želi zadržati svoj autoritet. Svoje je odijevanje prilagodila godinama i prilikama i jedini ispušni ventil joj je bijeg u bajkerski stil. Sve ostale situacije su joj decentne i ženstvene, na čemu se bazira i njen modni izričaj.

To ne mora nužno biti određeni stil. Njega prilagođava situaciji, prostoru i vremenskim uvjetima. U svakom modnom izdanju pazi da komadi odjeće budu lijepi i da joj dobro stoje. Nije modni frik i ne nosi markiranu i 'must have' sezonsku pret-a-porter odjeću. Odjeću koju nosi bira ovisno o prilikama, a tada gleda da poštuje pravila dress coda. Kada ide na poslovni sastanak ne izgleda kao rokerica, a kada ide na đir s motorom, naravno, nikada ne odjene košuljicu i štikle. Bitno joj je da cjelokupna slika izgleda ženstveno i lijepo.  

Gledis voli promjene i transformacije. Zato su joj trenuci kada iz bajkerskog izgleda uskoči u večernju haljinu ili obrnuto uvijek intrigantni. Nije od onih koje se furaju na jedan stil. Ponekad ju i prijatelji u gradu ne prepoznaju jer iz jednog stila skače u drugi, iz štikla u patike.

U zimskim mjesecima neizbježni su joj modni dodaci kapa, šal i rukavice i nikada ne iziđe iz kuće bez tog kompleta. Važno joj je da noge budu u toplom i zato nosi gležnjače ili polu čizmice. Nikada ne nosi visoke čizme jer voli uske hlače, a najgore što može vidjeti na ženi su, kaže, visoke čizme u kojima su nogavice ugurane u njih. To su sitnice, ali jako pazi kakve će cipele obući na hlače, a da su primjerene godišnjem dobu.

Gledis obožava crvenu boju, ona joj je najomiljenija i sve što se može kupiti, kupila bi u crvenoj boji. No, oblačenje boja kombinira prema vremenskom razdoblju. Tako zimi voli kombinacije crvene i crne boje jer je to spoj elegancije i energije, a ljeti nosi bijelu i svjetlije boje koje daju izgled čistoće i profinjenosti. Ne voli 'Missoni' stil, puno boja i šarenila pa pazi da u odjevnoj kombinaciji ima najviše dvije boje, a treća boja može biti torbica ili cipele.

Od modnih dodataka veliku pažnju posvećuje nakitu. Nosi samo plemenite metale, odnosno zlato i eventualno srebro. Ne nosi nakit od eko materijala i ostalih modnih 'in' narukvica od konca ili špage kakve je nosila kao djevojčica. Sada kao poslovna žena to ne bi nikada stavila na sebe. Ostale modne dodatke bira ovisno o modnoj kombinaciji odjeće koju nosi za određenu priliku. Zapravo, o tome je li potrebno nešto dodati ili ne odlučuje kada se vidi u ogledalu.

Gledis si nikada ne bi dozvolila da na jutarnju kavu u grad ode u visokim večernjim štiklama i haljinom za svečane prilike, da se obuče provokativno, čipkasto ili prozirno i da tako sjedi u nekom kafiću i pije, pa makar i kavu. Isto tako nikad ne bi ujutro bila na kavi s jakim make up-om tako da joj šminka ostaje na šalici. Nikada si, kaže, ne bi dozvolila da se obuče kao tinejdžerica i da glumi trendsetericu. Ne bih se u potpunosti složila s njom jer mislim da se mnoge žene oblače mladenački jer su takve u duši, tako se osjećaju i sigurno ne glumataju trendseterice. Jedna od takvih žena sam i ja.

Gledis nema najdražu modnu kombinaciju jer stalno voli promjene. Po zimi joj je bitno da je toplo obučena a to podrazumijeva tople cipele, hlače i toplu majicu. Kratke minice, tanke polusandale i tanke majice nikada ne oblači po zimi.

Modnih 'slabosti' nema. Ako zapne za nešto, onda joj je to faza pa kupi nekoliko komada, nakon toga joj dođe faza nekog drugog detalja i opet tako. U principu nema neki fetiš, ovisi o trenutku, a odjeću bira ovisno o tome kako se osjeća. Ponekad voli jako uske hlače i usku majicu a ponekad voli da sve pleše na njoj, ovisno koliko dugo mora biti u određenoj odjeći a da joj bude ugodno u njoj.

Samopouzdanje joj podiže svaka odjeća koja joj dobro stoji. U svakom komadu odjeće koju stavi na sebe gleda da joj naglasi prednosti a sakrije nedostatke. Ako ima neki bitan događaj onda joj je priprema vrlo važna da konačni izgled bude savršen, a ako, primjerice, ide prošetati, priprema traje dok stavi trenerku i tenisice.

Autor

Eleonora Matković

Eleonora Matković

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa