Fashion look by Eleonora Matković

Njeni modni fetiši su gitara, usna harmonika i lude cipele

0
Njeni modni fetiši su gitara, usna harmonika i lude cipele

Elis Lovrić, izuzetna istarska pjevačica, glumica i kantautorica, jedinstvena je po svom glazbenom izričaju, u kojem spaja zvuk gitare, istarski mentalitet i narječje. Po zanimanju akademska glumica, ova svestrana umjetnica i glazbenica žena je koja je još od djetinjstva slijedila svoje snove i nije pristala na nikakve kompromise.

Ova Rapčanka s pulskom adresom jedinstvena je pojava na našoj glazbenoj sceni. Naime, u glazbeno-scenskim projektima istražuje i spaja bogatu glazbenu tradiciju svoje rodne Istre te tradicionalne instrumente sa suvremenom produkcijom. Prepoznatljiva je po tome što piše i izvodi pjesme na labinjonskoj cakavici - najstarijem hrvatskom dijalektu u Istri.

Za nju je život putujuća avantura, a avantura joj je i moda. Modni styling je dugo vremena sama osmišljavala, kombinirala uglavnom po svom nahođenju ili davala smjernice što želi. Tako je svoje želje izrazila Laardesignu iz Pule, čiju crnu haljinu je nosila u video spotu 'Merika' te su zatim zajednički iznjedrile dvije zapažene haljine: bijelu za Splitski festival 2018. i kraljevsku crvenu za Doru 2019. U istom salonu kupovala je i multiversatilne kreacije Igora Dobranića kojemu se zatim u 2020 prepustila za styling na nekoliko evenata.

Elis preferira modni stil u kojem se osjeća dobro, osnaženo i u skladu s onim što predstavlja u tom trenutku, bilo da je to scenski nastup, odlazak u teretanu ili shopping za kućne ljubimce.

Voli monokromatiku s posebnim, neobičnim krojevima: primjerice visoke nepravilne kragne na kaputu, odrezani dio haljine, duge trake kojima se na sto načina može vezati haljinu. Obožava crveno i bijelo i općenito žive nijanse koje moraju biti pogođene, primjerice tirkizna, ljubičasta, pink.... Umjesto cvjetića i dezena na odjeći, Elis će modnu kombinaciju podignuti nekim njoj dragim šalom, ručnim rad njene prijateljice Bibe. Šal se ponekad nađe i na njezinoj glavi kao turban.

Budući da je često na putu Elis nosi materijale koji se lako održavaju, a imaju svoju posebnost i istovremenu ležernost i eleganciju. Prezadovoljna je kreacijama Igora Dobranića (IGOR fashionbrand) kojemu je zahvalna za nesebičan rad i darovane kreacije za nju i cijeli scenski tim na Zagrebačkom festivalu i Dori 2020. godine.

Njeni omiljeni modni dodaci su gitara koja dobro svira i lude, ali stabilne cipele. Kao glumica, ima sreću da u svojim ulogama nosi najluđe kostime iz svih razdoblja. Elis je posebna i voli posebne odjevne komade. Ima jedan poseban topli vunasti kaput kojeg može kao najljepšu deku omatati oko sebe na 100 načina. Rijetko nosi nakit, ali kada stavi ogrlicu, onda ju nosi na gotove sve odjevne komade.

Trenutno rjeđe nosi crno, ali kada da, uglavnom je ispresijecano jarkom torbom ili ima razreze po sebi. Tako haljina mora imati raskriveno rame ili neke viseće dijelove koji se motaju i slično.

Elis voli bijelo. U bijeloj jednostavnoj dugačkoj haljini, stabilnim špagericama, sivim mekom toplom šalu, gitarom i malom žutom torba spremna je za sound check. Vjerojatno bi, da može, voljela imati magičnu torbu koja stane u džep i vaditi iz nje stvari kao Mary Poppins. Voli i ljubičaste svilene vibracije. I na omiljenu ljubičastu haljinu stavila je opet onu njoj dragu ogrlicu koju seli s jedne modne kombinacije na drugu. Elis je prava ekološka samoodržavajuća žena koja ne mora stalno imati nešto novo, važno joj je da joj je srcu drago i lijepo.

Voli spajati naizgled nespojivo: srebrne tajice, glatku crnu nepravilno izrezanu majicu i malo 'shaby chic' jaknicu. I visoke, malo iznad koljena crne čizme.

Elis nešto rijeđe nosi komplete, a i kada to čini onda mora biti poseban. Jedan takav nosila je na dodijeli priznanja Nagrada Istriana za kulturu 2018. Taj je 'kompletin' poseban jer je jakna ukoso rezana i ima dupli patent. Jako voli tirkiznu 'porezanu' haljinu koju joj je mama htjela zakrpati jer joj fali 'bokon robi'. Inače, mama joj je šivala kao maloj djevojčici. Elis ima haljina koje je, kao crnu bez rukava sa srebrnim okovratnikom, sama dizajnirala. Sama voli skrojiti odjevne komade po svom guštu i zamisli, a onda joj to mama spaja na mašinu i ne može vjerovati da se tako napamet može krojiti.

Obožava životinje i uvijek joj dođu dok snima ili ide negdje. One su njen predivni živi 'modni' dodatak srcu. Njeni modni 'fetiši' su gitara, usna harmonika koja visi na mikrofonskom stalku, žuta haljina i stabilne cipele. U slobodno vrijeme voli minimalističku sportsku odjeću u kojoj može izvoditi svoje špage, zvijezde i mostove.

Elis ima predivnu dugu plavu kosu koja joj je ponekad kovrčava, ponekad blago valovita ili ravna. Rijetko kada ju digne u punđicu, ali u svim varijantama joj lijepo stoji. Ima lijepe crte lica na kojem se ističu nebesko plave oči. Inače se vrlo diskretno šminka jedino ponekad crvenim ružem naglasi usnice.

Autor

Eleonora Matković

Eleonora Matković

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa