Fashion look by Eleonora Matković

Žena koja modnu inspiraciju traži u retro modelima

0
Žena koja modnu inspiraciju traži u retro modelima

Branka Orlić, umirovljena prosvjetna radnica iz Pule uvijek je brinula o svom izgledu i stilu odijevanja koje zahtjeva dobro poznavanje vlastitog tijela, te najčešće uvjetuje vrstu materijala i formu kroja koji može sakriti ili naglasiti dijelove tijela. Ona je zapravo netipična umirovljenica, rekla bih, osoba s originalnim i posebnim stilom odijevanja.

Modnu inspiraciju često traži u retro modelima, a one koje kupi česti preradi. Zna krojiti i šivati pa kad naiđe na unikatne materijale sama sašije odjevni model kojem daje svoju osobnost.

Odijevanje i biranje modne kombinacije Branka uvijek prilagođavala izlascima ili događajima na koje ide. Jako vodi računa da je odjeća prije svega ugodna za tijelo, laka za nošenje i praktična. Njeni prioriteti u materijalima su svila i vuna. Svilu može nositi i ljeti i zimi te cijela kolekcija stane u manju putnu torbu, posebno kod putovanja.

Nezamjenjivi su joj vuneni tanki materijali, posebno kašmir. Ova posebna vrsta vune koja se dobiva od kašmirske koze izrazito je fina, a odjeća od nje je nevjerojatno udobna i mekana i godi svakoj koži. Jedina mu je mana što je preskup i slovi za luksuzni materijal.

Prije izlaska i odabira modne kombinacije Branka se malo posveti bojama odjeće. Boje i usklađenost nijansiranja boja važni su u odijevanju jer modnom izričaju daju potpunu sliku. Od obuće nosi antilop kožu, gležnjače s potplatom od sirove gume, niske balerinke i rijetko cipele sa visokom petom.

Odjeću prilagođava prilikama i vrsti izlaska. Casual i sportsko odijevanje bira u jutarnjim terminima kada je često na tenisu sa suprugom, u šetnji ili na tržnici. Za izlaske navečer, a to su uglavnom izložbe, koncerti i sastanci koristi, klasični stil s modnim dodacima.

Klasični stil karakterizira strogost, jednostavnost, minimalizam i skromnost, ali ipak ima određeni šarm. Najpopularnije boje su siva i crna, koje nosi i Branka. U crnom kompletu suknja do koljena i jaknica, ispod koje je odjenula bezvremensku bijelu košulju, Branka izgleda jako profinjeno i ženstveno.

Odlično joj pristaju i srebrne cipele na malu petu. Na tu je modnu kombinaciju stavila crnu ogrlicu, a poludugu kosu skupila u repić. Jako lijepo, kao i drugi crni komplet na jednoj od fotografija, kojeg je podigla niskom perli oko vrata i naušnicama od perli. Jako damski. Lijepo joj stoje i crno-crvene kombinacije.

Od modnih dodataka osim ogrlica i naušnica dosta koristi uvijek lijepe i praktične šalove i marame, te sunčane naočale. Ne robuje trendovima i ne voli odjevne predmete koji nose 'reklame' s likovima i tekstovima.

Frizura je važan element svakog izgleda. Branka ne polaže puno na frizuru jer joj često tuširanje to onemogućava. Stoga joj je najpraktičnije da kosu zaveže u punđu s vezicama, mrežicom ili mašnom. Za posebne prilike ima spuštenu kosu. Lijepo joj pristaje, a šiške ju pomlađuju i osvježavaju cjelokupan izgled. Kaže da se prije izlaska uvijek pogleda i odmjeri u ogledalu i najčešće skine nakit kojeg je stavila zbog onog 'manje je više'.           

Branka Orlić cijeli je radni vijek radila u kulturi i prosvjeti, bila je suosnivačica i ravnateljica Škole primijenjenih umjetnost i dizajna u Puli, u nekoliko navrata predsjednica Lions kluba Pula, članica GEA kluba, suosnivačica prvog poslovnog kluba žena BPW. Za svoj rad 2001. godine dobila je odličje Reda Danice Hrvatske sa likom Antuna Radića za  uspješni prosvjetni i humanitaran rad.

Sada je u mirovini i jednako aktivna. Rado na poziv otvara amaterske likovne izložbe i gotovo svakodnevno kao članica TK Arenaturist igra amaterski tenis, posjećuje izložbe, koncerte, kazališne predstave i filmske projekcije.

Autor

Eleonora Matković

Eleonora Matković

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa