Fashion look by Eleonora Matković

Kraljica istarskog pršuta obožava satove

0
Kraljica istarskog pršuta obožava satove

Mikelu Buršić Lisjak kontaktirala sam nakon što sam je na našem portalu vidjela na fotografiji u društvu nekih istarskih poduzetnica. U tom trenutku, priznajem, nisam se sjetila tko je ona. Odabrala sam je za rubriku Fashion look jer mi se zasviđala kao osoba, bila mi je posebno simpatična i čak nije bio u pitanju njen outfit, čime se bavi moja rubrika. Tek sam kasnije, kroz razgovor s njom, shvatila da je ova istarska poduzetnica kćerka poznatog vodnjanskog pršutara Milana Buršića.

Od prije dvije godine kormilo Pršutane Buršić preuzela je Mikela. Inače, ovo obiteljsko gospodarstvo se već 30 godina bavi proizvodnjom istarskog pršuta, pancete, ombola i kobasica, te uskršnje delicije Špalete. Pršutarna je za vrijeme pandemije, kada je sve bilo neizvjesno, upravo zahvaljujući Mikeli plasirala jedan novitet - suhomesnatu grickalicu, točnije istarski čips od pancete. To je zapravo i prvi suhomesnati čips u Hrvatskoj i ja, koja volim pancetu, ga naprosto obožavam. Kao, naravno, i sve ostale proizvode na koje sam, kao prava Istrijanka, naviknuta još odmalena.

Suprug bivši nogometaš

Mikela Buršić Lisjak s obitelji živi u Vodnjanu. Ima dvije kćerke od osam i deset godina.

„Od malih nogu živim u obitelji koja je u privatnom sektoru. I kako nam život piše nevjerojatne priče, takvu je napisao i za mene. Upravo su prošle dvije godine otkako sam i ja žena poduzetnica“, kaže Mikela. Završila je srednju ekonomsku školu, upisala ekonomski fakultet, u međuvremenu je upoznala budućeg muža, koji je bio profesionalni nogometaš te se zajedno s njim preselila prvo u Rijeku, pa onda u Osijek.

„Kako nisam nikad bila mirni tip, uvijek sam imala brojne aktivnosti kojima sam se bavila. Među ostalim, bila sam aktivna odbojkašica i već sa 18 godina sam završila školu za trenera odbojke. Ni kada sam se sa suprugom zbog njegovog posla selila iz grada u grad, ni tada nisam mogla mirovati i uzalud trošiti dane te sam upisala i završila školu za dizajnera interijera“, priča ukratko svoj život Mikela koji se u trenutku, kada joj otac nije bio baš najbolje, opet promijenio.

„Zbog zdravstvenog stanja mog oca netko je trebao preuzeti poslovanje, odnosno proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda, trgovinu i ugostiteljstvo. Radi se o godinama ljubavi prema poslu kojeg su moji roditelji stvarali, a kako sam se ja, kao najmlađa od tri kćerke nekako uvijek motala oko posla, evo, zajedno s mužem ušla sam u nešto što sam, recimo, sve znala ali je ipak trebalo učiti i usavršavati se jer je one najteže konce u rukama uvijek držao tata“, kaže Mikela. 

Obitelj joj je uvijek na prvom mjestu, voli kada su djeca blizu, osobito što, reći će, „u radu nikada ne smetaju, a navika posla i dobrog ponašanja neće im nikad naštetiti“. Kao što nije ni njoj, čak štoviše, dobrodošlo joj je to što se uvijek motala oko tate i ne znajući da će ga u poslu jednog dana uistinu naslijediti.

Hobi su joj dizajn, crtanje, more i sunce

Hobi su joj dizajn, crtanje, more i sunce. „Daj mi sat vremena na suncu i mogu raditi 23 sata bez spavanja“, reći će Mikela.

Mikela njeguje jednostavan i ležeran stil odijevanja, kojeg uvijek začini nekim dobrim komadom nakita. Od modnih dodataka uvijek nosi sat, satove obožava i slaba su joj točka, te narukvice i mini naušnice i to u bojama. „Ako mi se sviđaju, nosit ću ih, taman ih dobila kao poklon uz neki proizvod“, kaže Mikela.

Kako je njezin posao dinamičan i kroz radni dan ima dosta različitih fokusa, jako joj je važno da joj odjevni komadi budu udobni i ugodni i da se u njima osjeća nesputano.

„Na sebi moram imati sve ono u čemu se mogu slobodno kretati i raditi. Modna kombinacija mora biti takva da, kada idem u nabavu namirnica ili pića, mogu bez problema dignuti kašetu,  a isto tako da u tom outfitu mogu sjesti na kavu i izgledati kao da ništa cijeli dan ne radim“, kaže ova mlada poduzetnica.

Veoma joj je važno da je odjeća puna boja, šarena i vesela. Nakon neutralnih nijansi koje već nekoliko godina dominiraju našim ormarima, čini se da je došlo vrijeme za nešto impresivnije, pa potraga za šarenim odjevnim kombinacijama raste među svim dobnim skupinama. To je trend odijevanje koje pobuđuje osjećaj radosti i sreće, a ako je vjerovati psiholozima, dopamin ili hormon sreće može utjecati na nas ako se odijevamo u šarene boje i vesele tonove. 

Možda je zato Mikela uvijek vesela, nasmijana, sretna i ima onaj sjaj u očima, što je i mene vjerojatno privuklo k njoj.

Iako nema neku boju koju posebno voli, kada odabire odjeću uvijek nekako najviše bira zelenu i bijelu. „Volim boje, živim život da bude obojan bojama, barem u odjeći“.

Traperice najdraža odjeća

A koji joj je najdraži odjevni komad? Naravno, traperice. To je komad odjeće s kojim se sve može iskombinirati pa žena može izgledati sportski ili pak vrlo ženstveno i elegantno, ovisno o tome s čime se kombiniraju.

„Jako volim traperice i njih mogu kombinirati uz sve, najčešće uz T-shirt ili neku košulju i sako. Lijep sako i dobra štikla, drugo mi ne treba“, kaže Mikela koja obožava i tenisice koje također rado nosi na bilo koji outfit. Zbog dinamičnosti posla često uz poslovni stil, hlače i haljine, kombinira i tenisice. „Njih uvijek imam u autu. Njih bih obukla i na pidžamu“, šali se.

Na pitanje koliko pažnje i vremena posvećuje odijevanju odgovara: „Kako se kaže, manje je više. Tako i ja posvećujem pažnju odijevanju. Primjećujem da što idem starija to više pazim da moje odijevanje bude u skladu s godinama, s mojim ponašanjem, s promjenama svog tijela“.

Kada je riječ o modnim brendovima, Mikela ne gleda strogo na njih i što se i kada nosi. Ono što joj se sviđa, to kupi.

„Najvažnija mi je obuća. Ona mora biti kvalitetna jer sam u njoj cijeli dan. Najbolje se osjećam u toplijim mjesecima u nekoj poludugoj lepršavoj haljinici, a u zimskim u nekakvom odijelu ili trapericama i sakou. Ne marim puno za tuđe ideje i mišljenja, nekako su me godine i valjda sve veća odgovornost naučile da je lijepo čuti kritiku, ali treba procijeniti da li je ta kritika dobronamjerna. Mogu samo naglasiti da imam nekako svoj stil. Moji prijatelji znaju da volim odjenuti čak i majicu na Mickey Mousea“ .

Od brendova Mikela voli Zaru, Mohito, Reserved, Replay, Armani, ali i naše hrvatske dizajnere ili butike, primjerice Desiinia dizajn, Miss Strawbery, Sever, Stehlik…

Mikela je lijepa i njegovana žena. Nekad se, kaže nam, znala sređivati i sat vremena, a od kad ima obaveze i djecu, sve se svelo na pola sata, uključujući i pranje i sređivanje kose. „Život nas uči kako ići u korak s njim i u korak s vremenom, a na nama je da li ćemo to prihvatiti, živjeti s osmijehom ili tražit ono loše. Ja biram živjeti s osmijehom“.

Autor

Eleonora Matković Čakić

Eleonora Matković Čakić

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa