Fashion look by Eleonora Matković

Njen modni stil inspiriran je horor filmovima koje obožava

0
Njen modni stil inspiriran je horor filmovima koje obožava

Zove se Monika, ali prijatelji ju zovu i Demi, po nicknameu od Demonique kojeg koristi na društvenim mrežama. Kao što pjeva Massimo, ima malen krug velikih ljudi, a njega osim obitelji uglavnom čine ljubitelji životinja. Sakupljajući i kupujući razne životinje godinama, njen se apartman u obiteljskoj kući na Dubrovi kraj Labina pretvorio u pravi mali zoološki vrt, a Monika polako vratila u obiteljski dio kuće.

„Veliki sam introvert pa me ne poznaje mnogo ljudi. Nakon posla, najviše vremena provodim kod kuće gdje imam preko 50 životinja, ako ne brojim i sve ribice“, smješka se Monika Knežević i dodaje: „Malo je reći da volim životinje, a s obzirom i na to da imam 18 mačaka, s ponosom se nazivam 'crazy cat lady'. Moj šestogodišnji sin Abi je ujedno i moj najbolji prijatelj, voli mi pomagati oko životinja, te se zajedno likovno izražavamo. Završila sam umjetničku školu, ali me upravo moj sin vraća nazad u te vode, mada je bolji od mene i nema smisla biti na sceni s takvom konkurencijom“, šali se ova uistinu posebna mlada mama i žena.

Njen stil odijevanja je, kao i ona, drugačiji i neuobičajen, pogotovo za mala mjesta kao što je Labin pa tako da gdjegod krenula ne može nigdje proći neopaženo. Neki je gledaju s divljenjem, neki s čuđenjem, nekima je skroz sva ta njena odjeća luda, ali u jednome se svi koji je poznaju slažu. Monika je prekrasna mlada žena, pravilnih crta lica i posebnog pogleda. Ima nešto mističnog u njenim zeleno-plavim očima, a na ukupan dojam, naravno utječe i njen modni izričaj.

Inspirirana gothic rock i dark wave glazbom

„Volim gothic rock i dark wave glazbu, stoga je moj način odijevanja donekle u tom stilu. Ne volim jako privlačiti pažnju, pa ne nosim ono što bih baš uvijek htjela, osim ako ne idem na neke posebnije prigode i evente. Tada se ponekad sredim i u viktorijanskom stilu“.

Osim glazbe, Monikin modni izričaj inspiriran je i horor filmovima koje obožava. „Može se reći da sam niktofiličarka, što znači da volim noć i tamu. Moj stil je u mnogočemu inspiriran filmovima koje volim od malena. Volim pogledati sve žanrove koji su kinematografski odlično izvedeni, ali horore obožavam i najviše gledam“, kaže Monika kojoj je nekada modni uzor bila Nicole Kidman, zatim Tarja Turunen, ali s vremenom je pronašla vlastiti stil.

U njenom ormaru prevladava crna boja, a od materijala baršun i čipka. „Znam, mada rijetko, imati i faze kada nosim boju lavande ili baby plavu“, rekla je.

No, ponekad odjene i komade u primjerice crvenoj boji, koja joj u kombinaciji s crnim odjevnim komadima i crvenim ružem, savršeno pristaje. Kao i kraljevsko plava i ostale nijanse plave boje.

Demi ima nekoliko haljina 'do tla' koje, kaže, nosi na dnevnoj bazi, a i neke koje su joj tako lijepe da se naprosto boji da ih prebrzo ne raznosi. „Njih čuvam samo za određene izlaske. Ako bih izdvojila samo jedan komad odjeće, to bi onda bio moj baršunasti kardigan s čipkastim rukavima“.

Od obuće su joj na prvom mjestu čizme. Njih naprosto obožava nositi, pa ih kombinira i sa zimskim i sa ljetnim outfitom. Zapravo koristi ih kroz sva godišnja doba. „Ne slijedim nikakva pravila kad su godišnja doba u pitanju. Imam i nekoliko pari štikli koje, iako ih uistinu vrlo rijetko nosim, ne mogu nikome dati. Jednostavno ih volim i kada god dođem u iskušenje da ih poklonim nekome tko će ih više koristiti, gotovo istog časa odustanem“.

Na pitanje koji je njen modi fetiš očekivala sam sve, ali ne i odgovor da je to baršun. On joj je u kombinaciji s čipkom posebno privlačan jer, kaže, jednostavno lijepo stoji kako god ga nosi. I, naravno, ako je crne ili tamno crvene boje.

Lubanja gavrana

Kada je riječ o modnim dodacima Monika ih ima jako mnogo. Kaže da u zadnje vrijeme voli nabaciti nekoliko ogrlica istovremeno, ali sve moraju biti srebrne. Inače, njena omiljena ogrlica je s lubanjom gavrana na crnoj pozadini i nju najčešće kombinira s drugim nakitom.

Na pitanje zašto baš lubanja gavrana, odgovara: „Otkrila sam ljepotu i značenje životinjskih lubanja, a simbolički gavrani su jednaki ljudskim lubanjama. Na negativnoj ljestvici njihovog značaja su smrt i misterija, ali među najizraženijim pozitivnim značenjima su inteligencija i mudrost. Ne mislim da gavrani dozivaju smrt ako su oni njegov simbol. Naprotiv, služe kao amajlija kako bi zaštitili osobu od Grim Reapera“, pojašnjava mi Monika.

Posljednje što je kupila je kratka crna haljina od lateksa u kompletu s čipkanim bolerom. „Jako vampirski look. Nisam mogla odoljeti. Taj isti bolero kombiniram s dugim haljinama“.

Najčešće kupuje online, a pritom ne bira stranice već same artikle. “Nebitne su mi marke, a cijene gledam ovisno o kvaliteti proizvoda. Rado kupujem od ljudi koji sami izrađuju odjeću i nakit te mi za njih nije teško izdvojiti koju kunu više jer i sama znam koliko truda ide u izradu nečeg tako lijepog“.  

Priznaje da ne zna mnoge brendove te da nosi isključivo ono što joj se sviđa. A oni za koje zna jednostavno nisu njen stil. „Neku moju odjeću kreira i šiva moja mama, koja mi je od malena omiljeni dizajner“, s ponosom priča Monika o mnogim maminim modnim kreacijama.

Modna kombinacija u kojoj se osjeća najbolje i najsamopouzdanije je duga crna haljina s korzet remenom i nešto nakita. Sa ili bez kardigana do tla.

Na pitanje do koje mjere odjeća utječe na njeno samopouzdanje, ponavlja da ne voli privlačiti pažnju. „Ono što nosim, nosim za sebe. Znam da to mnoge žene kažu, ali ja doslovno radije nosim kod kuće nešto ljepše nego što bih vani. Ukoliko dobijem kompliment, to mi podigne samopouzdanje, ali kako sam poprilično anksiozna, bojim se tuđih mišljenja. To je nešto na čemu pokušavam proraditi“, iskreno će Demi, dok oko nje trčkara njen uistinu nestvarno sladak sinčić, velikih okruglih plavih očiju. On i njegova mama su prave modne ikone. Kada izlaze uvijek su modno usklađeni, a valja dodati i to da uglavnom on odabire modnu kombinaciju za neki izlazak. Čak i onda kada mama izlazi negdje bez njega, on je taj koji joj sugerira u čemu će biti najljepša. On je pravi mali „modni mačak“.

Zima najdraže godišnje doba

Budući da ima poseban stil odijevanja koji izaziva određene komentare, pitam ju mari li za tuđe komentare kada je riječ o modi. „Nadovezat ću se na pitanje o samopouzdanju. Volim komplimente naravno, ali kritike nažalost utječu na mene i zato radije izbjegavam neke kombinacije u javnosti. Meni je modni izražaj nešto osobno i intimno, odnosno to sam ja i ako dobijem loš komentar on ide direktno meni“.

Zima je Moniki najdraže godišnje doba upravo zbog njoj omiljenog baršuna. Ali ljeto koristi za duge prozračne haljine koje ima čak i u boji mente i lavande. Uvijek su to haljine i suknje jer, kaže, voli biti pokrivenija.

Ako izuzme crnu, njena je boja kraljevsko plava. No, ovisi to i o raspoloženju. Zapravo, nekad će se bolje osjećati u baby plavoj, a nekad u sivim tonovima. Ako se sređuje za poseban izlazak onda joj za pronalazak idealne kombinacije treba nešto više vremena i to „samo zato što ima toliko komada odjeće koji međusobno idu zajedno pa je jako neodlučna koji outfit izabrati“. Monika voli i eksperimentirati i s make upom, koji joj, reći će, baš i ne ide, ali uči.

Autor

Eleonora Matković Čakić

Eleonora Matković Čakić

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa