Fashion look by Eleonora Matković

'Kad iskopam neki mamin ili nonin komad odjeće, e to je pravi ulov'

1
'Kad iskopam neki mamin ili nonin komad odjeće, e to je pravi ulov'

Ona ima sve što treba imati. Lijepa je, talentirana i posebna… Istovremeno nježna i gruba, plaha i buntovna… Ima predivan glas i lice u koje se naprosto 'zaljubite'. Ona je žena koja svojom pojavom i glasom razoružava. Energična je i puna emocija. Žena kameleon. Može biti sve. Od 'djevojke sa sela', profinjene ljepotice, rockerice do dame sa stilom. Strastvena, ženstvena, drugačija od drugih. Radi samo ono što ju veseli. Nju ne možete, a da ju ne volite.

Puljanka Barbara Munjas. Jedinstvena i svestrane glazbenica, jedna od naših najintrigantnijih kantautorica. Mnogi će ju se sjetiti s njenih početaka u glazbenim vodama u popularnim Gustafima. No, njena želja za pjevanjem postoji još odmalena, kada je po pričanju roditelja, intenzivno reagirala na zvukove tada popularne Lambade, a još nije ni pričala.

Periodi slikanja

„Imam sreće da sam rano spoznala što volim i što želim raditi, te da sam sukladno tome odabrala put glazbe“, kaže Barbara. Kako je odrastala tako je rasla i njena ljubav prema glazbi. „Bilo je to još u srednjoj školi… Tada sam shvatila da bi to definitivno mogao biti moj poziv i krenula tim putem“.

Samim time što radi ono što voli i ono što ju ispunjava nema neke velike potrebe za nekim hobijima. Doduše, imala je neke periode slikanja ili kako kaže mazala je po platnu i uživala u miješanju boja.

„Sav moj fokus je na glazbi i kćeri. Kada ne snimamo i ne radimo onda svoje vrijeme provodimo s njom, odlazimo u šetnje i prirodu svi zajedno i to je jedan od motora koji me pokreće. Drugi je glazba i ta čarolija koju ona u sebi skriva. Obožavam to što u životu imam glazbu i mogućnost njenog stvaranja jer bez glazbe nisam sigurna bih li uopće mogla zamislit svoj život. Glazba je radost!“, kaže nam ova karizmatična pjevačica.

Osim po pjesmama, davno sam je zapazila po njenom eklektičnom modnom stilu. Mislim da je to stil izvanrednih ljudi i da može puno reći o onome tko se tako odijeva. Stil je istovremeno jednostavan i složen, te treba paziti da se ne izgubi osjećaj za mjeru pa ne valja ni pretjerano eksperimentirati. Kombinirajući nespojivo u vlastitom stilu odijevanja, takve žene postaju primjer kojeg slijede i 'obične' žene pa vjerujem da i Barbara ima svoje sljedbenice.

Tijekom godina njen stil odijevanja se mijenjao, a kako bi ga opisala danas, kaže:

„Zaista ne znam, nikad nisam razmišljala o tome kako bih ga opisala niti što li je točno. Nekoć je to bio dosta otkačen stil ali sada sam se malo primirila i moje su odjevne kombinacije poprimile neki pitkiji, zreliji stil. Danas doziram flashy komade dok sam nekoć bez problema nabacala i skombinirala čitav outfit sačinjen od flashy komada, znajući često pretjerati“.

'Naaaaajdraža obuća su mi moje Adidas sambe'

Barbara voli stvari koje su udobne, drukčije i u kojima se osjeća dobro. „Odjeća i odjevne kombinacije mogu biti dosta velik upper, podignu trenutačno raspoloženje koje na kraju utječe i na općenito raspoloženje“, kaže i dodaje da joj je najbolja kombinacija ona u kojoj osjeća da odjeća naglašava njenu osobnost. „Imam jedan kimono koji mi je ljeti među najdražim komadima odjeće i najčešće ga uvijek imam sa sobom, barem u autu, a svakako naaaaajdraža obuća su mi moje Adidas sambe, obožavam ih! Sada su pri kraju, počele su pucati od trošnosti i definitivno ću si kupiti još jedan par uskoro. Međutim, nisam osoba koja se ne može zamisliti bez nekog komada odjeće. Volim modu i taj izričaj, te se koristim njome kako bih izrazila sebe, svoje raspoloženje, no kad se stvari svedu na ono najvažnije u životu odjeća mi nema toliki značaj, ne treba se vezivati za stvari. S druge strane moda i stil su također vid umjetnosti i kada se već moramo oblačiti zašto se ne i zabaviti, te izraziti kroz odjeću. Sve je to umjetnost“.

Barbari su modni fetiš sunčane naočale. Na njih je jako slaba, a voli i cipele. A torbice su joj, za razliku od većine žena, skoro pa nebitne. „Torbice mi ne predstavljaju nikakav problem, ne bojim se da ću pretjerati s kupovinom torbica jer onu koju imam koristim dok se ne počne raspadati, a privremeno ju zamijenim jedino ako moram otići na kakvo vjenčanje ili svečaniju večeru“.

Posljednje što je kupila je jedna vintage crna kožna haljina na patent, a najčešće kupuje u Zari. „Ispočetka mi je bila nekako najbliža, svaki put kada bih išla do Rijeke svratila bih u Zaru i kupila nešto neplanirano. Onda sam počela ciljano odlaziti tamo kada bi mi nešto trebalo. Navikla sam se na krojeve, veličine, a odgovara mi i raskoš boja koje se nude u kolekcijama. Imam osjećaj da tamo možeš uvijek pronaći nešto za sebe bez obzira koja je tvoja fashion furka. Ali najviše od svega volim kad iskopam neki stari mamin ili nonin komad odjeće, e to je pravi ulov“.

Na pitanje koja je to modna kombinacija u kojoj se osjeća najbolje i najsamopouzdanije, odgovara da ovisi o prilici i prigodi u kojoj se nosi. „Kombinacija mora biti pogođena da rezoniraš s njom 100 posto i mora naglašavati tvoju osobnost, a pritom treba pogoditi i u odabiru za određenu priliku. Recimo, u šetnji uz more ili u dječjem parku ću se najbolje osjećati u trapericama, sambama i nekoj običnoj majici, plus jakna ili kaput, no u tome bih se na kakvoj koktel zabavi ili pozornici osjećala kao padobranac… treba znati odabrati što i kada“.

'Sve su boje moje, obožavam ih!'

Odjeća ne utječe baš na Barbarino samopouzdanje. „Ma nekako mi se čini da je u biti najvažnije da ti je udobno u onome što nosiš jer ako ti nije udobno nisi slobodan i drukčije se ponašaš. Udobnost cipele može jako utjecati na raspoloženje. Samo zamislite da morate hodati čitav dan u cipelama koje su vam malčice male. No da se vratim na samopouzdanje. Bude mi lijepo kada sam zadovoljna onime što imam na sebi, kada se osjećam da sam u svojoj koži, da sam to ja, tako da obleka zna bit velik upper u mom slučaju“.

Na pitanje koji su joj omiljeni modni brendovi ulovila sam je bez odgovora, ali je zato odmah imala odgovor na pitanje mari li za tuđe komentare kada je riječ o modi.

„To sam što jesam, oblačim ono što volim i što mi se sviđa, a ako će netko stvarati mišljenja i komentare oko toga, neka stvara, mene to stvarno ne zanima“.

Ljeti najviše nosi neke lagane pamučne haljinice i borosane… a zimi joj je najvažnije da je toplo, tako da uvijek bira neki kaput ili bundu i kakve čizme.

Barbara nema neku svoju omiljenu boju. Kaže: „Sve su boje moje, obožavam ih!“

Inače ne treba joj puno vremena da se sredi za izlazak, osim ako je neka posebna prilika. „Svaki put kada se posvetim pretjeranom razmišljanju s nečim i pretjeram. Zato je najbolje baciti brzi scan na ormar i uzeti ono što te prvo privuče i oko toga napraviti priču“.

Autor

Eleonora Matković Čakić

Eleonora Matković Čakić

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa