Fashion look by Eleonora Matković

'Mogu se spremiti u 5 minuta, ali ako mi date vremena moglo bi potrajati i 5 sati'

0
'Mogu se spremiti u 5 minuta, ali ako mi date vremena moglo bi potrajati i 5 sati'

Ona je poduzetna, moderna, lijepa i vrlo draga osoba. Iako se na prvi pogled po mnogo čemu to možda ne bi reklo, obiteljski je tip žene. Njeni najslađi prioriteti su dva sinčića u kojima leži njena inspiracija vezana za poduzetništvo jer joj upravo to daje slobodu da sama diktira tempo rada, ali i pruža mogućnost fleksibilnog radnog vremena, pa i klince, koji su dobrodošli na 'radnom mjestu'.

Oni su i razlog njene prpošnosti, ljepote i onog nečeg čime pozitivno zrači i osvaja ljude oko sebe. Ona je Sara Bužleta, Puljanka, već duži niz godina zaposlena u agenciji za digitalni marketing. No, paralelno je i u poduzetničkim vodama. Jedna je od najpoznatijih i najproduktivnijih istarskih influencerica, koja svoj hobi uspijeva sve više monetizirati, što kroz vid edukacija, savjetovanja, konzultacija te vođenje društvenih mreža u ime brendova, ali i kroz suradnje na vlastitom Instagram profilu (@s.detail.s). Kao influencericu prati ju tridesetak tisuća pratitelja. Njezin je profil namijenjen lifestyleu i savjetima mladim mamama kao što je ona, ali ju rado čitaju i none koje čuvaju svoje unučiće.

I ja sam svojevremeno bila jedna od njezinih 'učenica' i sve što znam o društvenim mrežama naučila sam od nje. I moram ju pohvaliti da je u educiranju jako strpljiva i puna razumijevanja. Sara je doista osoba koja će svojom osobnošću, znanjem i šarmom osvojiti svakoga koji zbog bilo razloga dođe u kontakt s njom. Ono što me kod nje fascinira je njezina radišnost i energičnost.    

Da joj ne bi bilo dosadno (voli se našaliti, jer zapravo ima posla preko glave), bavi se i turizmom, i iskreno, ima jako malo slobodnog vremena.

Neopterećen stil odijevanja  

Komentirajući njen modni izričaj, mogu sa sigurnošću reći da je njezin stil odijevanja jednostavno neopterećen. Voli se lijepo odjenuti i od toga ne bježi, ali se ne dovodi u situacije gdje će biti rob odjevnih predmeta iznad, primjerice, uživanja u kojem god vidu slobode.

„To ne mora značiti samo da štiklu neću obuti za odlazak na stadion, jer bi netko rekao da nije primjereno, već ako se taj dan ne osjećam, neću odjenuti ni sako već ću neopterećeno izaći u trenirci i tenisicama“, ističe Sara, kojoj se način odijevanja nije mijenjao kroz godine.

„Generalno sam uvijek bila 'opuštena' po pitanju onoga što nosim, ali to nikad nije značilo da me baš bilo briga što ću odjenuti. Naprotiv, uvijek sam na neki način pratila što je u modi, koji komadi su in, ali i mijenjala teenagersku pojavu od one koja se na neki način zahtijevala na fakultetu, do one na poslu. Sve što gledam unazad izaziva mi osmijeh, ali kad to stavim u kontekst vremena, još se sjećam koliko je to bio poželjan komad. U osnovnoj školi smo nosili one glomazne 'skejterice'. Na moju kilažu i visinu, mislim da bi i danas bilo smiješno, ali kad razmislim bolje, ponovo se nose glomazne patike, glomazne čizme, predimenzionirani kaputi, samo u nekoj drugoj formi, pa je danas ta obuća opće prihvatljiva. Ne svima, ali velikoj masi je. Kao i tada, tako i sada, ako mi se nešto sviđalo, neovisno o masi, to sam nosila. Danas ista stvar, ima puno toga što je moderno, ali meni se ne sviđa, ne stoji mi ili se ne vidim u tome, pa mi je najmanji problem nositi nešto s čime sam na 'ti' s obzirom na to da za razliku od prije 20 i više godina imamo puno, puno više izbora i opcija“, odgovara na pitanje je li imala neku mladenačku modnu fazu koja joj je iz današnje perspektive smiješna.

Ova lijepa mama i poduzetnica nema neki najdraži komad odjeće. Nekada je znala imati najdražu majicu, sretne cipelice i slično, ali kasnije se to nekako izgubilo. „Mislim da je zapravo to bio trenutak kada sam kupila jedan super skupi pulover, koji se uništio pri pranju. Prvo sam bila toliko tužna, jer mi je bio savršen, pa sam se sjetila koliko je koštao, a onda shvatila da je bolje ne vezati se za komade robe“.

Svaki detalj u ormaru ima posebnu policu

Ako govorimo o modnim detaljima Sara nema neki modni fetiš, ali voli da je svaki detalj na svom mjestu. „Što više vremena i volje imam za se spremiti, to ću se više igrati s detaljima. To može biti nakit, torbica, čarape, marame, naočale, remeni, satovi… Svi ti detalji u ormaru imaju posebnu policu, pa si bar olakšam traženje kada zamislim što odjenuti, ali kada imam inspiracije, to baš može potrajati.“ 

Posljednje što je kupila su skijaške hlače. “Stalno izbacuju sve uže i elegantnije modele. Zadnje sam imala bijele, ali kada imaš i klince na skijanju, ne dolazi u obzir hlače prati svaki dan da bi izgledao uredno. Ne blistavo čisto, nego uredno! Onda se prebaciš na crnu. Da ne duljim, pronašla sam hlače uske poput trenirke, sa svim performansama najboljih skijaških hlača“, kaže Sara i dodaje da se prije toga tu našla i zimska jakna, savršena retro-oversized trenirka, super slatke haljinice, tajice… „Odradila sam dosta shoppinga uoči blagdana i nešto nakon, kao pripremu za skijašku sezonu“, kaže Sara smiješeći se.

S obzirom na pandemiju nema odgovor na pitanje gdje najčešće kupuje. Kao većina nas, sve više potencira online shopping, ali ipak preferira isprobati odmah u trgovini kad god je to moguće. Češće se dogodi da se usput, na nekom putovanju, zaustavi u shoppingu, pa gdje god se nalazila. Misli da tako lakše pronađe odlične komade nego kada ciljano ide po nešto. „Ne znam da li mi se ikad posrećilo da tražim nešto i da baš to nađem i zaljubim se u to što sam našla. Prije će biti da doma iskopam alternativu“.

Kada sam ju upitala koju slavnu osobu cijeni zbog njezinog stila priznala je da ovo baš nije pitanje za nju. Kaže da mnogi imaju povremeno dobre kombinacije, no češće nešto što nikad ne bi odjenula i ne bi imala niti gdje takvo što staviti. „Stoga ne mogu reći da pratim određenu osobu, više mi nešto slučajno zapne za oko. Danas kada smo na meti tolike količine raznolikog contenta, mislim da se niti ne treba nužno fokusirati samo na jednu, ili samo na javnosti poznate osobe“.

Odjeća joj ne utječe na samopouzdanje 

Za razliku od većine žena, a među njih spadam i ja, smatra da neka dobra modna kombinacija ne može utjecati na njeno samopouzdanije. „Samopouzdanje mi ovisi o sasvim nečem drugom, dok mi neka kombinacija može biti samo vjetar u leđa. Kad bih takvu kombinaciju opisivala, to bi bio nekakav elegantan look, ne nužno haljinica. Mogu biti u pitanju i nekakve posebne hlače ili suknja. Cipela koja odgovara cjelokupnoj priči, niti ona ne mora nužno biti vrtoglavo visoka, ali sigurno je peta u pitanju. I naravno, svaki detalj na svom mjestu.

Dakle, više bih rekla da je obrnuto. Ponekad se po odjeći može vidjeti u kojem sam moodu, ali osim toga, na samopouzdanje ne utječe baš“.

Sara nema neke omiljene dizajnere. Nikada se nije pronašla samo u jednom za sve. Misli da zapravo nitko ni nije. „Nekima sam sklonija zbog obuće, drugima zbog istaknutih linija koje izbacuju, u nekima se pak vidim jer mi njihovi brojevi savršeno stoje, dok od trećih imam očekivanja za npr. torbice. I to sve zajedno se toliko mijenja jer danas je jedan dizajner prepoznatljiv po nečemu, što u novoj liniji skroz izgubi. Ne svi, ali mnogi se u zadnje vrijeme mogu prepoznati samo po logu, pa mi favoriziranje u posljednje vrijeme baš pada u vodu“.

Na pitanje mari li za tuđe komentare kada je riječ o modi, reći će da nije baš u nekim krugovima gdje se toliko komentira moda, ali priznaje da je kompliment vezan za izgled općenito uvijek lijepo čuti. „Oni ružni komentari najčešće nikad niti ne dođu do osobe o kojoj se priča, pa se ne valja niti opterećivati pretjerano. Ionako, kad je riječ o modi, sasvim mi je normalno da imamo različite ukuse. Više bi se zabrinula da me se komentira za neke druge stvari.“

Ideje za svoje odjevne kombinacije Sara nikada ne traži onako aktivno. Većinom se to samo dogodi. Kako smo danas pod utjecajem raznih medija i na meti svakakvih reklama, kao i raznih stilova, stalno sama smišlja neke odjevne kombinacije. „Na kraju, kada se nađem u trgovini, unaprijed imam sliku što mi se sviđa, a što ne. Proces pronalaska je kod mene zapravo totalno nesvjestan“.

'Nekad mi nešto odvrati pažnju samo u toj boji'

Zimi voli sve vrste čizmica, voli kaputiće i tople jaknice. Ako toga ima na izbor, ostalo joj je sve lako za ukomponirati. Ljeti voli bijelo i vedre boje. Pitanje je samo hoće li to određenog dana biti lagana haljinica za večernju šetnju, ili poslovna kombinacija s fora bluzom… i sandale na punu petu!

Ima najdraže boje, ali odjevne predmete nikad ne bira po tome. „Nekad mi nešto odvrati pažnju samo u toj boji. Primjerice taj isti komad odjeće u mojoj najdražoj boji na tom materijalu gubi smisao. Što se tiče komentara, najčešće mi kažu da je roza moja boja jer mi istakne oči“.

Naša sugovornica ne zna koji je najskuplji komad odjeće u njenom ormaru. Reći će da to vjerojatno nije niti jedan odjevni predmet, već torbica ili nekakva obuća.

Sara je uvijek savršeno odjevena, našminkana i nafrizirana odnosno usklađena do i najmanjeg detalja, bilo u kućnom izdanju, bilo da ide u šoping ili večernji izlazak, pa sam ju pitala koliko pažnje posvećujete odijevanju i treba li joj puno vremena da se sredi? Odgovorila je da se uvijek znala spremiti i u 5 minuta ako je trebalo… „Ali ako mi date vremena, moglo bi potrajati i 5 sati. Ovisno o inspiraciji, toliko se i posvetim“. (Foto: Sara Šijan i Anuschka Sien)

Autor

Eleonora Matković Čakić

Eleonora Matković Čakić

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa