Fashion look by Eleonora Matković

'Najdraže su mi haljine, one su kraljice mojeg ormara'

0
'Najdraže su mi haljine, one su kraljice mojeg ormara'

Zbog puno različitih interesa, svestranosti i znatiželje u životu je teško pronalazila puteve koji bi ju potpuno ispunjavali. Ipak, pronašla je to u novinarstvu koje je uspjelo zadržati njenu pažnju i dati joj potreban adrenalin i raznolikost. Ova šarmantna i lijepa novinarka trenutačno broji cijelo desetljeće na nacionalnoj televiziji i Istrijani su jako ponosni na nju.

Petra Fabian Kapov. U svibnju je napunila 40 godina. Uspješna mlada žena koja izgledom ne kazuje te godine. Udana je i majka dvoje djece. Sin Andro i kćerka Allegra su, reći će, savršeno izbalansirali njene muške i ženske dijelove osobnosti.

Dizajnira nakit i odjeću

Ovoj svestranoj Puležanki osim obitelji i djece život upotpunjuju hobiji i donose joj dodatnu vedrinu i boje. Već sedam godina dizajnira nakit brenda Mashna, a ovoga je ljeta osmislila i brend Maya, odjeću inspiriranu citatima, te jezičnim biserima svog sina koje je dala ilustrirati. Otiskuje ih na majicama, zimskim i ljetnim, torbama, ruksacima, čašama i lončićima. U planu su, reći će, i neki novi komadi. 

Petra je uistinu vrlo darovita i vrijedna. Zapravo ne znam kada sve to i kako stigne nakon stresnog novinarskog posla i dvoje male djece. Ali kada imaš talent i kada si marljiv, sve je sigurno mnogo lakše. Upravo joj je izašla iz tiska i slikovnica “Bube koje vole zube”, jednostavna edukativna pričica koju je osmislila sa svojim sinom za najmlađe, s ciljem da ih potakne na pranje zubića i redovne posjete zubaru. 

I da nije televizijska novinarka, ovakvo svestrana sigurno ne bi prošla neopaženo. Osim toga ima i ono nešto čime zrači, što privlači... Vedar duh, zarazan osmijeh, posebne oči koje su ogledalo njenog karaktera i raspoloženja. Sva je nekako posebna, nekako unikatna.

A kako bi Petra sama opisala svoj stil odijevanja? „Opisala bih ga 'prema raspoloženju', a raspoloženja je mnogo. Volim i sportsko, udobno, mekano, ali i šareno, veselo i lepršavo. Volim i klasiku i rock. O trapericama da i ne govorim. Svijetle, tamne, široke, uske, rasparane, na crtu…  I to sve ne bi bio neki problem sam po sebi da svi ti stilovi ne zahtijevaju svoje komade, pa tako moj ormar 'puca po šavovima'. Reviziju napravim otprilike svake dvije godine, pa se uspijem nečeg i riješiti“, kaže Petra, čiji se način odijevanja nije puno mijenjao kroz godine, osim jedne adolescentske rock, pa metal faze.

„Ostalo je uvijek neka konstanta. Dobre traperice, hlače, haljina i sako su komadi koje uvijek imam u ormaru i koji mi moraju stajati kao da su za mene šivani. Ali moraju po boji i modelu malo odskakati od klasičnih modela“. 

Mladenačka modna faza koja joj je iz danas smiješna

Ipak, imala je ona i jednu mladenački modnu fazu koja joj je iz današnje perspektive pomalo smiješna. „Bile su to izrazito uske traperice i vojničke čizme, ziherice, crno… Ali nije to čak ni toliko smiješno jer se i taj modni trend vratio. Čak i jedne metalizirane mamine tajice koje sam privezivala pojasom jer su mi bile duge i s trakom za stopalo da se ne podižu. Bile su smiješne unazad desetak godina, ali danas ništa nije smiješno jer se sve nosi. Sve u čemu se osjećamo dobro trebamo nositi i ne treba nas zanimati što o tome tko misli“, kaže lijepa Petra. 

Kada govorimo o najdražem komadu garderobe i bez kojeg komada odjeće i obuće ne može, na prvo mjesto stavit će haljine.

„Najdraže su mi haljine. One su kraljice mojeg ormara. Pažljivo ih čuvam i nosim u posebnim prilikama. Iako moj ormar ne mogu zamisliti bez dobrih traperica i hlača, kao i sakoa koji mora biti kao saliven“. 

Njeni su se modni fetiši mijenjali kroz godine. Jedne godine su to cipele, druge torbe, treće haljine…“Priznajem da imam ormare pune svega. Kad kupujem volim da je odjevni predmet malo drugačiji, da nije 'dosadan', da se po nečemu razlikuje od ostalih u ponudi“. Od modnih dodataka voli marame za glavu i općenito marame, njene Mashne, ogrlice, rukavice. 

Sportska majica i tenisice su posljednje što je kupila. Naime, u fazi je udobnosti do povratka na posao s porodiljnog dopusta. 

Na pitanje gdje najčešće kupuje, dobivam odgovor kao da ga je dao moj suprug za mene. On kaže da bih ja za sebe nešto pronašla čak i u željezariji, a Petrin kaže na benzinskoj crpki.

„Dakle, uvijek i svugdje gdje mi se nešto svidi“, odgovara mi simpatična Petra i ističe da nema neku slavnu osobu koju osobito cijeni zbog stila oblačenja. Slaže se s tim da ima jako puno lijepo odjevenih žena i muškaraca, ali misli da je to manje bitno. Važno je kako tu neku odjevnu kombinaciju netko nosi, stapa li se s osobnom koja ju nosi. „To je jedino važno. Taj pun pogodak spoj. Kad se vjerodostojno prikazuješ onime što nosiš“. A ona to čini odlično, bez obzira o kakvoj je prigodi riječ.

A koja je modna kombinacija u kojoj se osjeća najsamopouzdanije? „Ovisno o situaciji“, reći će: “Mogu biti potpuno samopouzdana u trenerci, ali i obeshrabrena u haljini. Nije do odjeće, već do osjećaja. Istina, odjeća mi doda vjetar u leđa kad pogodim kombinaciju. Mogu zbog toga biti lepršava cijeli dan.  Ali, znala sam i potpuno krivo obuci nešto u čemu sam se ubrzo nakon izlaska htjela vratiti kući i presvući se. Nešto što bi naglasilo dio mene koji je ionako nesiguran. Baš zbog toga znala sam kupovati neki komad u svim bojama ako sam se u njemu osjećala dobro“, rekla mi je, a ja sam priznala da sam upravo i ja takva. 

Petra voli domaće dizajnere. Njih si, kaže, može s vremena na vrijeme i priuštiti. O svjetskima još sanja. Kada je riječ o tuđim komentarima na račun njenog modnog izričaja, reći će da ne mari previše za njih. „ Ljudi progovaraju iz svojih projekcija koje se mene puno ne tiču. Volim kad me komentiraju, i dobro i loše, moja djeca, obitelj i prijatelji do kojih mi je stalo, a što 'Zdenka' misli neka ostane važno samo 'Zdenki'.“ 

Najružnije su joj muške uske hlače tričetvrt dužine

U današnjoj modi su joj najružnije ikada muške uske hlače tričetvrt dužine. „Strašno nešto. To baš ne mogu vidjeti. Nikome dobro ne stoje. Čak ni visokim i vitkim muškarcima, a kamoli malim i buckastim“.

A njoj se svaki odjevni predmet mora svidjeti na prvu. „Nema ljubavi koja se rodi s vremenom. Kad kupujem, odmah znam što želim. Inspiracija su uvijek boje ili kakav neobičan kroj“.

Zimi voli kapute u svim bojama, a posebno ističe žutu. Ljeti je uvijek u haljinama svih oblika i boja. Ona nema svoju boju, njoj su sve boje njene. 

Ima li neku modnu kombinaciju u kojoj se osjeća poput filmske zvijezde, reći će da ima nekoliko divnih haljina domaćih dizajnera u ormaru i kad god je u njima osjeća se posebno.

Najskuplji komad u njenom ormaru je jedna bunda i nekoliko dizajnerskih haljina.

Petra se voli se lijepo odjenuti. Kada odjevni predmet nosi prvi put to joj je uvijek svojevrstan ushit i dodaje: „Da se razumijemo mene vesele i nove čarape“.

Za spremanje joj treba onoliko vremena koliko ga ima. „Od kad su tu djeca, tog je vremena puno manje. Nekada sam znala doista uživati u tom ritualu oblačenja i šminkanja. Vratit ću se tome sigurno čim djeca još malo porastu“, kaže prekrasna Petra.

Autor

Eleonora Matković Čakić

Eleonora Matković Čakić

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa