Fashion look by Eleonora Matković

Pijanistica koja je zbog štikli više puta nožni zglob imala u gipsu

1
Pijanistica koja je zbog štikli više puta nožni zglob imala u gipsu

Glazba joj je u srcu i duši. Voli svoj posao i radi ga s puno ljubavi. Voli učenike, studente, izazove u pedagoškom radu, koncerte i njihovu organizaciju, međunarodne suradnje, putovanja… Kada bi morala ponoviti život, vjerojatno bi odabrala isti životni put.

Melita Lasek Satterwhite, akademska pijanistica, ravnateljica Umjetničke škole Matka Brajše Rašana u Labinu i profesorica klavira na Muzičkoj akademiji u Puli.

Melita je sva nekako prpošna, romantična, neklasična… Takve su i njene modne kombinacije, uvijek s nekim posebnim detaljem. I kada mora obući poslovnu odjeću, voli ju 'ublažiti' malim romantičnim detaljem – poput neke neklasične košuljice ispod sakoa, ili neobičnih sandala, ili izazovne torbice, ali svaki dodatak koji nosi ima malu romantičnu notu.

Njena poslovna odjeća su haljine

A njena poslovna odjeća kada nije u uredu već na pozornici su zapravo haljine koje na profinjen način ističu žensku senzualnost.

Omiljena boja njenih modnih kombinacija je tamno-zelena, koju veže uz boju očiju, premda jako voli i žutu, svjetlo-plavu te crno-bijele kombinacije. Štikle su njena obuća broj jedan i bez njih ne može.

Vrlo rijetko nosi ravnu obuću, osim tenisica kada se penje po planinama ili trči uz morsku obalu….Voli akciju i ima avanturistički duh pa s mode spontano skačemo na hobije.

„Nemam konstantno iste hobije cijeli život. Jedno vrijeme sam više bila posvećena jednom od hobija koji mi je u tom trenutku bio izazovan, primjerice jahanju. Jako volim konje i nekoliko sam godina redovito išla na jahanje, a niz godina sam plesala tango“, kaže Melita i dodaje da ju je ljubav prema plesu odvela čak u Argentinu, gdje je učila tango od „originalnih argentinskih majstora“. Njena sklonost prema nijednom hobiju nikada nije prestala, već se samo nakon nekog vremena usmjerila na nešto drugo.

Zimi voli svoj bijeli zimski kaputić

Za razliku od mnogih žena koje zimi nose tamne boje, Melita u hladno godišnje doba voli svoj bijeli zimski kaputić, koji joj daje pozitivu u zimskim danima. Obavezno je cijelu zimu u čizmama, a osobito voli visoke čizme. Ljeti voli sandale svih boja i lepršavu odjeću u kojoj se osjeća ugodno i lepršavo.

Njen fetiš su cipele na visoku petu. Zbog štikli je, priznat će nam, njen desni nožni zglob više puta bio u gipsu. „A onda vježbanjem učvrstim mišiće i nakon što prestane bol, evo me ponovno u štiklama. Mogu bez problema po cijele dane izdržati u visokim petama. Ponekad uz odjeću stavim patike ili ravne sandale, i onda se osjećam čudno – kao da mi nešto fali“, smije se Melita osmijehom koji uvijek krasi njeno milo lice, uokvireno dugom njegovanom plavom kosom. Ona je inače jedna od onih žena koja osvaja svojom umiljatošću i mladenačkim duhom.

Melita voli putovati i sa svakog putovanja donese kući neku uspomenu. Moram priznati da imamo isti ukus za suvenire. „Sa svakog putovanja moram donijeti neku uspomenu, a to je odjevni predmet, cipele, torbica…. Nešto što me kasnije podsjeća na to mjesto. Nemam baš vremena tražiti odjeću po trgovinama. Sve što kupim uglavnom se desi slučajno dok hodam po nekom gradu i iznenada me 'ulovi' nešto u izlogu. Ili prolazim nekom modnom kućom i zapadne mi u oko jedan detalj. Kasnije znam proći cijelu trgovinu kako ne bih 'pogriješila' u odabiru, ali uvijek se ispostavi da je najbolji izbor ono što mi se svidjelo na prvu. Znam se nasmijati kako 'haljina mene ulovila', a ne ja nju.“

Haljine joj kreira pulska modna dizajnerica Višnja Požar

Nije joj apsolutno važno je li odjeća brendirana ili ne, već se treba uklopiti u njenu osobnost.

„Volim odjeću u kojoj izgledam poletno, lepršavo, slobodno. U takav se izričaj uklapaju moje koncertne haljine. Budući da sam pijanist i da aktivno koncertriram, volim imati različite haljine, koje mi idu uz program koji izvodim“.

Izradu njenih haljina velikim dijelom potpisuje pulska modna dizajnerica Višnja Požar. Prije svake nove kreacije sjednu i pričaju i tako nastane haljina. „Upravo je u tijeku izrada jedne tamno-zelene kreacije za moj novi koncert. Od haljina koje najviše volim su crvena haljina, šivana za posebnu obljetnicu labinske Umjetničke škole, tamno-plava haljina od svile, kreirana za svečanu ceremoniju osnivanja samostalne škole, trodijelna haljina-komplet u boji pijeska, crveno-crna tango haljinu. Sve haljine su jedinstvene, dizajnirane od laganih materijala, koji lijepo padaju, ne smetaju dok sviram, već se naprotiv u njima osjećam vrlo ugodno“, kaže Melita.

Suprug Amerikanac

Na pitanje koliko pažnje posvećuje odijevanju i treba li joj puno vremena da se sredi odgovara da joj je jutarnje odijevanje neka vrsta rituala. „Uvijek si planiram oko sat vremena. Ne volim se oblačiti niti šminkati 'na brzinu'. Radije se dignem ranije kako bih na miru imala vremena za odijevanje. Uglavnom, ne planiram unaprijed što ću odjenuti - ujutro jednostavno izađem na terasu i osjetim dan“.

Melita živi dosta 'ubrzanim' životom. Ponekad ima toliko obaveza da se ne stigne zaustaviti na sitnicama i 'malim radostima'.

„Uz supruga Amerikanca učim uživati u trenucima, u slušanju glazbe, u gledanju filmova… A i moja kćerka je uz mene, naše zajedničke kave, putovanja i uspomene. To mi daje ravnotežu“, sretno kaže Melita.

A sreća naprosto izvire iz nje. Istina, i prije je uvijek bila nasmijana, pozitivna, raspoložena, omiljena u društvu, ali sada je to, vidi se iz njenog sretnog osmijeha i očiju koje svjetlucaju nekim posebnim sjajem, nešto puno jače.

Autor

Eleonora Matković Čakić

Eleonora Matković Čakić

eleonora@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa