Puljanka Lucija Šćur pobjednica Međunarodnog Festivala pameti

0
Hrvatski predstavnici na Festivalu pameti u Novom Sadu
Hrvatski predstavnici na Festivalu pameti u Novom Sadu

Lucija Šćur, učenica pulske gimnazije  pobjednica je ovogodišnjeg „Međunarodnog festivala pameti“ održanog u Novom Sadu, koji je okupio oko tisuću učenika iz pet europskih zemalja - Srbije, Rumunjske, Hrvatske, Slovačke i Mađarske.

Kroz kreativnu igru, sudionici su  iskazali svoju inovativnost, nadarenost, spretnost i snalažljivost. Lucija je „pomela“ svoju konkurenciju i okitila se laskavom titulom pobjednice. Uz Luciju, na Festivalu iz Pule bili su još Robert Polčić, također iz Gimnazije, te iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu  Iva Jereb, Martina Krnjajić i Sara Klepćić.

Učenice i učenici iz Pule na Festivalu su predstavljali Hrvatsku, zajedno s profesoricom  Fatimom Ferizović-Vujović i pedagoginjom Žužom Gotesman, te pročelnicama upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu i upravnog odjela za proračun i financije Patricijom Smoljan i  Slavicom Benčić Kirac.

Inače, sudionici Festivala nisu imali prethodne pripreme, nego su kroz sat i pol igre sa Doris slagalicom, koja je 2009. godine proglašena najboljom slagalicom na svijetu, kreirali različite figure s 24 pločica.

„Međunarodni festival pameti“ novi je projekt u okviru kojega će Istarska županija i Autonomna pokrajina Vojvodina produbiti svoju suradnju i na području obrazovanja. Nakon što je Europska unija proglasila 2009. godinu kreativnosti i inovativnosti, svim državama članicama predloženo je da  provode mjere za postizanje tog cilja, kao neophodnog uvjeta za društveni napredak i razvoj na dobrobit svih njezinih građana. Inicijalno, Festival je organiziran u srednjim školama u AP Vojvodini, a 2011.godine, natjecanju su pristupile i susjedne zemlje, s kojima AP Vojvodina ima dobru prekograničnu suradnju.

Osnovni je cilj Festivala pružiti šansu učenicima srednjih škola da pokažu koliko su kreativni i pametni, te koliko su sposobni za logičko razmišljanje i zaključivanje, bez prethodne pripreme, učenja i vježbanja.

Natjecanje se odvija u vidu zabavne igre, pod sloganom „ Probudi svoju kreativnost - razmišljaj inovativno“, stoga nema pogrešnih rješenja, već samo boljih i najboljih. O onim najboljim odlučuje međunarodni stručni žiri, uz potpunu anonimnost autora.  A žiri je odlučio – najbolja je  Lucija Šćur, učenica pulske gimnazije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa