crobarometar

Nakon premijera, Peđa Grbin najnegativniji političar

0
Peđa Grbin (Foto: Milivoj Mijošek)
Peđa Grbin (Foto: Milivoj Mijošek)

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je rezultate istraživanja Crobarometar za travanj.

HDZ je i ovog mjeseca bio prva i najpopularnija stranka s podrškom 28,5 posto ispitanih. SDP je drugi uz 22,2 posto podrške, na trećem je mjestu platforma Možemo! koja uživa 12,3 posto podrške ispitanika.

 

Četvrti je Domovinski pokret, koji je na 10,1 posto podrške, a peti je Most s 8,3 posto. Sve ostale stranke su pojedinačno na ispod 2,5 posto podrške, a neodlučnih je relativno niskih 6,7 posto.

Krešić je istaknuo da nije mjerena popularnost koalicija, već pojedinih stranaka, a koalicije u pravilu ostvaruju bolji rezultat od stranaka. Dodao je da se dio mobilizacijskog momentuma odmah nakon izbora malo i ispuhao, ali istraživanje odgovara rezultatu izbora jer su stranke desnice i desnog centra osvojile manje mandata i manji postotak glasova nego 2020., a stranke ljevice i lijevog centra više.

Političar na kojeg su ispitanici najpozitivnije reagirali ovog mjeseca je Božo Petrov, koji je za 55 posto ispitanih pozitivac. Ivan Penava izaziva pozitivnu reakciju 53 posto ispitanih, Dalija Orešković kod njih 51 posto, a treći je Tomislav Tomašević kojeg polovica ispitanih vidi kao pozitivca. Top pet zatvara Zoran Milanović koji je na 49 posto.

Najčešće je negativne reakcije među ispitanicima izazivao Andrej Plenković – kod 49 posto njih. Gordan Jandroković i Peđa Grbin dijele drugo mjesto po negativnosti jer na njih loše reagira 45 posto ispitanih. Anka Mrak Taritaš je četvrta s 44 posto, a i ovdje top pet najnegativnijih zatvara Zoran Milanović s 42 posto.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa