Projekt APRO: Istarski boškarin dobio staju na Gortanovom brijegu kraj Pazina

0
Gracijano Prekalj i Ivan Jakovčić
Gracijano Prekalj i Ivan Jakovčić

"Ovdje se ne radi o velikom novcu ali je zbog simbolike veoma važan projekt jer se radi o očuvanju istarskog goveda. Ovdje će biti 100-tinjak grla po sistemu krava-tele. Kada smo započinjali ove projekte bilo je 40-ak grla, danas ih ima preko 1500", kazao je istarski župan Ivan Jakovčić, 11. travnja, na Kovački, ispod Gortanova brijega kod Pazina, na prezentaciju projekta APRO – Prekogranična inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina. Uz župana Jakovčića, predstavljanju projekta nazočili su direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj i voditelj razvojnog projekta Neven Rimanić.

"Ovdje će biti smještena grla koja su u vlasništvu AZZRI-ja. Ovo će biti mjesto gdje će se ta naša autentična istarska pasmina zaista čuvati, njegovati i proučavati. Najvažnije je to da je zauvijek očuvana pasmina koja je draga za svakog Istrijana", istaknuo je Jakovčić.

Naime na Kovački kraj Pazina u tijeku je završetak izgradnje staje veličine 1170 m2 kao infrastrukturna osnova za provedbu zootehničkih, znanstvenih i stručnih mjera zaštite izvorne pasmine istarskog goveda.

Projekt, u svrhu očuvanja bioraznolikosti i osnivanja osnovnog stada pasmine istarskog goveda, provodi AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre, a financiran je iz predpristupnog fonda EU IPA. Partneri u projektu APRO iz kojeg su se financirali radovi su Agencija za ruralni razvoj Istre, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Univerza u Ljubljani - Veterinarska fakulteta i Istarska županija.

Staja na Kovački
Staja na Kovački
AZZRI, kao vodeći partner, imao je zadatak osigurati temeljne infrastrukturne uvjete za zajednički rad na zaštiti autohtonih pasmina u okviru Centra za regionalno ruralni razvoj i zaštitu biološke raznolikosti Istre. Poljoprivredno šumarska komora Slovenije - zavod Nova Gorica izradila je Studiju o korištenju suhih travnjaka za očuvanje biološke raznolikosti, provela aktivnosti na organizaciji prihvata 10 grla Istarskog goveda koja su reintroducirana u područje obuhvaćeno projektom u Sloveniji te prihvatila i provela uzgojni program za Istarsko govedo u Sloveniji.

Zadaća Istarske županije bila je izrada studije o rekonstrukciji i revitalizaciji tradicijskog uzgoja koza na projektnom području, kojom je studijom dokazana autohtona posebna pasmina Istarskih koza, a zadaća Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani bio je specijalistički angažman u provedbi studija.

Ukupno trajanje projekta APRO bilo je 2 godine, odnosno od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2013., a ukupni proračun iznosio je 7 milijuna kuna od čega je AZZRI koristio 3 milijuna kuna uz sufinanciranje od strane Istarske županije od 15%. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Neven Rimanić u razgovoru sa slovenskim novinarima
Neven Rimanić u razgovoru sa slovenskim novinarima
Staja veličine 1170m2
Staja veličine 1170m2

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa