Vodnjan dobio prvi strip: Vodnjanske štorijice

0

Na Narodnome trgu u Vodnjanu, u prostorijama Turističke zajednice grada Vodnjana, 24. srpnja prezentiran je prvi vodnjanski strip, Vodnjanske štorijice.

„Vodnjanske štorijice“ skup su odabranih priča, legendi i usmenih predaja iz Vodnjana, Galižane i Peroja. Ideja za ovaj projekt je nastala u 2019. godini sa željom da se široj publici, pogotovo posjetiteljima i turistima, predstave na zanimljiv i originalan način priče i legende s područja vodnjanštine.

Projekt je pokrenula i izradila Turistička zajednica grada Vodnjana u suradnji s domaćim i međunarodnim renomiranim crtačima i ilustratorima. Na prezentaciji su sudjelovali i predstavili se autori Fran Strukan (Top od smokvinog drveta), Vili Paoletić (Najuža ulica), Enis Čišić (Kolci s piana), Vodnjanski bumbari (Aleksa Gajić), Vjeran Juhas (Perojski pop) i Vibor Juhas (Vodnjanski zvonik). 

Prvi vodnjanski strip kao i aplikaciju TaleUp podržale su svojim dolaskom pročelnica za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković i zamjenica gradonačelnika grada Vodnjana-Dignano Diriana Delcaro Hrelja.

 

Scenarije prema odabranim pričama i legendama pripremio je Vjeran Juhas, koji je ujedno bio koordinator između autora i Turističke zajednice.

„Vodnjanske štorijice“ sadrže ukupno šest priča i legendi, od čega je jedna iz Peroja, jedna iz Galižane i četiri iz Vodnjana. Strip je preveden na strane jezike, talijanski, njemački i engleski. Strip u digitalnom obliku može se pročitati na web stranici Turističke zajednice grada Vodnjana www.vodnjandignano.com, a u tiskanom obliku u Turističkoj zajednici grada Vodnjana te virtualno koristeći TeleUp aplikaciju.

Otokar Crnalić iz tvrtke „360 Provideo“ predstavio je TaleUp aplikaciju pomoću koje je moguće pratiti likove iz stripa na stvarnim lokacijama u Vodnjanu. Također je posjetiteljima pokazao nekadašnji vodnjanski kaštel u 3d modelu. Kaštel se nalazio na današnjem Narodnome trgu. Posjetitelji su mogli prošetati oko virtualnog kaštela i proviriti u njegovu unutrašnjost.

Ljubitelji su stripa nakon otvorenja imali priliku upoznati autore, koji su najmlađima crtali njihove najdraže stripove a cijeli ugođaj upotpunio je DJ M.Funkovich.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa