državna smotra najboljih učeničkih radova

Istrani na Lidranu u Vinkovcima

0

U Vinkovcima je održan Lidrano 2024., državna smotra najboljih literarnih, dramskih (pojedinačnih i skupnih) i novinarskih radova učenika srednjih škola u Hrvatskoj. Nakon održanih županijskih smotri, državna su povjerenstva odabrala najbolje radove i njihove autore pozvala ih u Vinkovce. 

 

Ove su godine srednjoškolci Istarske županije svoju izvrsnost iskazali u svim kategorijama. 

Iz Pazinskoga kolegija-klasične gimnazije državnu je smotru dostigao, među 20 najboljih literarnih radova, učenik Dino Peruško lirskom pjesmom na labinjonskoj cakavici 'Nerina Zulijani drži sunce va pinjate', mentorica je prof. Orijana Paus. U dramskom je stvaralaštvu sudjelovalo više učenika iz triju istarskih srednjih škola: Karla Levak iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina, uz mentoricu prof. Amneris Ružić Fornažar, i Anika Blažević iz Srednje škole Mate Balote iz Poreča, uz mentoricu prof. Anči Ritossa Blažević. One su pokazale su svoje umijeće u pojedinačnom scenskom nastupu. Karla je kazivala stihove Daniela Načinovića 'Kovarska', a Anika je razigrano izvela monolog 'U bačvi niz Nijagaru' Mladena Blaževića.

U skupnom scenskom nastupu odlični su bili učenici Gimnazije Pula. Maria Burić, Mika Catela, Lara Abramović, Barbara Bahtak, Matea Kontošić i Noel Smailbašić izveli su 'Oluju' W. Shakespearea. Učenica Maria Burić prilagodila je i preradila Shakespeareov tekst, a njihova je mentorica, “veteranka” Lidrana, prof. Meri Šimunov. U novinarskom stvaralaštvu briljirao je Petar Brajković iz Srednje škole Mate Balote, i to tekstom 'Krungthep', a mentorica mu je bila profesorica Dunja Janko. Petar, nažalost, nije osobno bio na smotri zbog obveza na drugim natjecanjima.

Lidrano, a posebno državna razina, ima svoju specifičnost jer to nije natjecanje, već smotra najboljih radova učenika i njihovih mentora. Učenici i mentori sudjelovali su na okruglim stolovima, radionicama, družili se međusobno i s članovima povjerenstava, razgledali grad… Bila su to tri dana uživanja u izvanrednu gostoprimstvu Vinkovčana i škole domaćina, Gimnazije Matije Antuna Reljkovića. Slavonija je još jednom pokazala svoju ljepotu i toplinu na čemu joj Lidranovci zahvaljuju.(IHR)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa