netko drugi ima čast

Istarski Hollywood nisu ni Grožnjan, ni Motovun, ni Pula...

0
Crkvica u Draguću i jezero Butoniga (Foto: Screenshot)
Crkvica u Draguću i jezero Butoniga (Foto: Screenshot)

Jeste li znali da Hollywood u Istri nije Grožnjan, Motovun, Pula, ni Pićan, ni Vižinada ni Lim, iako svi navedeni imaju filmsku povijest i služili su kao lokacije mnogim svjetskim producentima. To je Draguć! Gradić sa svega šezdesetak stanovnika, smješten na staroj cesti Buzet – Pazin. 

Današnji je Draguć nastao oko istoimenog srednjovjekovnog Kaštela koji je danas gotovo potpuno uklopljen u arhitekturu kasnijih razdoblja. Postojao je međutim još stariji Draguć, oko 2 km istočnije, na samom vrhu najvišeg brda ovog dijela Istre. To se brdo naziva Stari Draguć, a dosadašnja istraživanja su pokazala da se radi o brončanodobnoj ilirskoj gradini, jednoj od 350 evidentiranih u Istri. Stari Draguć se ističe među njima po svom položaju na čak 503 m nadmorske visine. Crkva svete Krunice ili Gospa od Ružara sagrađena je 1641. godine na mjestu starije crkve. U njoj je danas pohranjena prava mala riznica umjetnina koja se sastoji od oltarnih slika i pet lijepo sačuvanih drvenih oltara koji su nekad bili u upotrebi u dragućkim crkvama. Među njima je i oltar danas nepostojeće crkve svetog Silvestra na Starom Draguću. 

No, vratimo se mi filmovima. Draguć su krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća počeli obilaziti filmski producenti. Dio francuskog filma “Mandarin” snimljen je u Draguću početkom 1972. godine. U glavnoj ulozi su bili Monique Morelli i Armand Maestral. Zatim se u Draguću 1975. godine pojavila ekipa proslavljene partizanske “Divote prašine“ u kojoj su glumili Ljubiša Samarđić, Ivo Ban, Silvio Božič, Ivanka Mezan, Jože Zupan i drugi.

Godinu dana kasnije u Draguć je stigla popularna ekipa na čelu sa “Otpisanim” Vojom Brajovićem, Gordanom Marić, Ljiljanom Krstić, Stevo Žigonom jer snimali su “Mariju”. Bila je 1976. “Letači velikog neba” su se snimali 1977. gdje je glavnu ulogu imao Boris Dvornik a uz njega su glumili Zvonko Lepetić, Jasna Ivić, Karlo Bulić, Milan Štrljić i mnogi drugi.

Film “Suton” je izazvao reakciju ne samo istarskog stanovništva jer je u Draguć 1982. stigao popularni Karl Malden (Ulice San Francisca) a uz njega su glumili Jodi Thelen, Damien Nash, Pavle Vujsić, Peter Carsten, Milan Srdoč, Bora Todorović i mnogi drugi. Cijeli film je snimljen u Draguću pa je buzetski hotel Fontana bio pod okupacijom filmaša više mjeseci. Još danas se u Buzetu prepričavaju velike krigle piva koje je popularni “Pajo” ispijao u pivnici hotela i samozatajnost Karla Maldena poznatog partnera Michaela Douglasa iz hit serije “Ulice San Francisca” koji se zadovoljio sobom u hotelom B kategorije sa televizijom u boji kako se to onda nazivalo.

1995. se snimala “Čamčatka Melitta” , 2004. “Mušketirka” sa Susie Amy i Nastasijom Kinski gdje su im partneri veliki Gerard Depardieu i Michael York. Iste godine su snimljeni dijelovi filma “Libertas”, a 2009. snimao se “Red tails” (Crveni repovi) sa glavnim ulogama američkih prvoligaša Terrence Howard, Cuba Gooding JR, Nate Parker i Brayan Lee Cranston. Impresivno zar ne? Ma kakva Venecija! imamo Draguć! Draguć ima pravo na svoj vlastiti Red Carpet, filmski festival, celebrity party što god, jer on je prava filmska zvijezda u srcu Istre! (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa