'introvertirano' zdanje

Jedna od najoriginalnijih kuća u Istri nalazi se u Kašteliru

0
Foto: Tissa
Foto: Tissa

Donedavno je Kaštelir bio klasično malo istarsko selo, no zbog naglog porasta turizma pretvoreno je u sezonsku urbanu aglomeraciju mnogih kuća za odmor raznih oblikovnih jezika i velike gustoće. Obitelj Ružić, koji su starosjedioci u ovom mjestu, također su odlučili sagraditi jedan takav objekt, a za to su se obratili arhitektonskom uredu Tissa, piše Jutarnji.

 

Porečki studio inače je specijaliziran za projekte u turizmu, poput kampova, resorta, turističkih naselja i hotela te se ponosi tradicijom duljom od 30 godina i brojnim uspješnim realizacijama. Ovaj projekt kuće za odmor potpisuju Ana Slamar i Adrijano Steć. Ana je bila u ulozi glavnog projektanta i mentora, a Adrijano je tada bio student arhitekture na praksi.

- Svaki projekt ima svoju priču, ovaj je projekt krenuo u jednom smjeru te se kroz razradu povećao projektni program i tada sam, kao student na praksi, dobio zadatak da prilagodim rješenje novim zahtjevima te se u tom procesu rodila ideja o ovoj kući koju su prihvatili ostatak ureda i investitor. Put koji je ideja prošla do realizacije bio je bogat preprekama i izrazito zanimljiv. U samome startu ustanovila se potreba za izmjenom prostornog plana kojom bi se omogućila gradnja bazena uz kuću, trebalo je i malo povećati parcelu da bi se osigurala dovoljna izgrađenost, bilo je borbe oko interpretacije visine zgrade te i koliko je realno objekata na parceli - prisjeća se Adrijano.

Nastala je kuća od 205 četvornih metara u kombinaciji sa 60 kvadrata vodenih površina i vanjskih natkrivenih i otkrivenih površina. Pomalo neuobičajen izgled kuće i koncept projekta je svakako nešto što privlači pozornost, ali sama pojavnost osim estetike, prema riječima arhitekta, ima i tradicijski utemeljeno objašnjenje.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa