GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Kako pulski Gradski Oci hvale sami sebe

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Dva su me događaja proteklih dana, moram to javno priznati, dirnula do boli! Prvi je bio (samo)zapaljenje starog deponija smeća Kaštijun. Gorilo je, jer kako neki kažu, to je najbolji i najefikasniji način da se gomila smeća smanji, kada se više ne zna što sa njom. Novi pogon za mehaničko biološku oporabu smeća još uvijek nije otvoren i u funkciji, jer stručnjak za rajnski rizling, samozatajni i tajanstveni direktor Kaštijuna Darko Višnjić, ni sam više ne zna kada bi najavio svečano otvaranje novog pogona. E sad pošto sam o tome već pisao prethodnih mjeseci, ne čudi me da se situacija oko odlagališta smeća u Puli dodatno komplicira. Jer tamo i oko toga ne smrdi samo smeće, već očito i neke druge stvari...Zato lokalna i županijska politika mudro šute o tome, jer ne daj Bože čačkati mečku pa uzburklati lijene i jalove organe gonjenja da i oni počnu nešto efikasno raditi.

Reklamna brošura o uspjesima Gradske uprave

 A dok se oko smeća i požara na njemu – slučajnog ili namjernog - mudro šuti, vrijeme je kao naručeno da se sa drugim stvarima gradska vlast hvali. Pa kada je već ne hvale novinari i građani, logično je da se hvali sama, držeći se one stare narodne izreke: „Hvalite me usta moja!“

Tako su nas mudri, dobri i nadasve pošteni Gradski Oci upoznali sa svojim novinarsko – propagandnim uratkom, odnosno brošurom o tome što su sve lanjske godine napravili. Naravno, sve je to izgrađeno njihovim „volonterskim i humanitarnim radom“, tako da se neinformirani građanin može ponovno zapitati: „Pa ne bi li oni trebali biti plaćeni za posao koji obavljaju?!?“

„Unatoč mnogobrojnim izazovima, uspjeli smo finalizirati ključne infrastrukturne projekte i pokrenuti nove investicije koje dodatno utječu na podizanje kvalitete života u Puli! – ponosno je istakao gradonačelnik Boris Miletić. –„Najznačajnija investicija svakako je novoizgrađeni Trg kralja Tomislava na Verudi na više od 8.500 četvornih metara koji je danas jedno od omiljenih okupljališta svih generacija. U samom je centru grada uređen De Villeov uspon prema Kaštelu te Prolaz sv. Teodora koji je naš grad dodatno otvorio i približio životu uz more. Prošlu su godinu obilježila i ulaganja u prometnice diljem grada, a kao najzahtjevniji projekt svakako se ističe proširenje obilaznice na četiri trake sa svom komunalnom opremom. Intenzivno se radilo i na izgradnji kompleksa javnog gradskog bazena koji će uskoro otvoriti svoja vrata i biti jednako dostupan svim građanima Pule, a uspješno napreduju i radovi na izgradnji nove Opće bolnice u Puli koja će biti jedna od najmodernijih i najopremljenijih bolnica u Hrvatskoj. Možemo zaključiti kako se u Puli aktivno radi i gradi, a naše će aktivnosti i u razdoblju pred nama biti  usmjerene na razvoj infrastrukture koja je ključna za razvoj grada u cjelini!“, naglasio je skromno i samozatajno gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Propusti i problemi o kojima se javno ne govori

Lijepo je to kad se prvi čovjek Pule ima čime pohvaliti i svakako treba reći da je, što se tiče navedenog i pobrojanog, to zaista i odrađeno. Međutim, nije li samo tiskanje brošure, u kako se navodi čak 23.000 primjeraka, a koju će građani Pule dobiti na kućne adrese, akt samohvale bez presedana? Budimo dakle realni, prizemljeni, konstruktivni i kritični...

Dakle, čime ste nas to, pulski Gradski Oci toliko zadužili da bi nam oči mazali time kako ste „čuda toga u Gradu Puli uradili i napravili“? Kojih to čuda, molit ću lijepo? Da niste možda izgradili Arenu, Zlatna vrata, Dvojna vrata, Augustov hram, lukobran, austro-ugarske tvrđave, aerodrom, Dom sportova, Dom branitelja, zgrade FINE, Pošte i MUP-a, hangare za Vatrogasnu postrojbu? Pa znamo da niste! I zar ste ste to - što ste kako naglašavate veličanstveno uradili - učinili na radost svih nas, zapravo -  besplatno i humanitarnim radom? Zašto imate potrebu da se time neprestalno hvalite ?Kakav je smisao toga? Reklama? Vrbovanje novih glasača? Političko potapanje nepostojeće i nesposobne gradske oporbe? Ne mislite li možda da je to bila vaša radna obaveza od onog trena kada su vas građani  izabrali da vodite ovaj  grad na boljitak svih nas Puljana? Za pristojne i visoke plaće, zar ne?

Odnosno, čemu onda vaše uporno i nepristojno javno hvalisanje urađenim poslovima? Zbog vlastite nesigurnosti? Radi otklanjanja sumnji u korupciju, uhljebništvo i nepotizam? Ili da nas fascinirate? Čime? Da li možda zbog kvrgave Kandlerove ulice po kojoj turisti padaju, lome noge i iščašuju zglobove? Da li  zbog Rive koja ima rupa i grba koliko sve rive zajedno na Jadranu nemaju? Da li možda zbog uređenja kupališta Valkane i Stoja koje niste pošteno dotaknuli već 25 godina? Da li zbog ograde kojom je ograđena Arena, a koja je zadnji put obojana kad je Maršal Tito bio živ? Da li zbog Bulevara kojim već 20 godina kloparaju šahtovi kada preko njih prođu automobili? Ili zbog super-šporkog zida i javne opće sramote na zgradi Vodovoda?

Dva Upravna odjela i promašena jednosmjerna Riva

Jesu li i to možda razlozi zbog kojeg, bez logičnog i smislenog objašnjenja, Upravni odjel za urbanizam i Upravni odjel za komunalni sustav svojedobno spajate u jedan, pa ih potom dogodine opet razdvajate u dva zasebna odjela? Pa onda opet ponovo spajate u jedan?!? Ili je to možda zbog lucidnih i ingenioznih odluka velikih prometnih vizionara da pulska Riva za vozila bude godinama dvosmjerna, pa neko vrijeme jednosmjerna, pa onda opet, nakon potpunog prometnog promašaja – dvosmjerna??  

Ili zbog toga što jednog vrlo bitnog pročelnika neobjašnjivo preko noći smjenjujete zbog navodne prikrivene korupcije i protivljenja izgradnji džamije? Mada dobro upućeni tvrde da je dotičnog fotelje i pozicije koštala javno izražena želja da i on postane jednog dana – gradonačelnik?? Je li ta neodgovorna i utopistička ambicija „stranačkog pojedinca u doživljaju“ nakon njegove smjene, potom bila okidač da ponovno formirate objedinjeni Veleured za urbanizam i komunalne poslove, pa onda na mjesto tog „odmetnutog i razmetnog stranačkog mangupa“ imenujete velepročelnika koji je do jučer bio „neprijatelj bivšeg pročelnika broj 1“? A nekad davno ste vi iz vladajuče garniture i njega bili zbog „čudnih radnji i nemiješanja u vlastiti posao“ – smijenili?!? Ili su to sve tek samo zlobni kuloarski komentari njihovih zamjenika, pomoćnika i zaposlenika u tom najvećem gradskom Upravnom odjelu? Izrečeni, dakako, na čuvenim kavama u vremenu za marendu, po terasama kafića pulskog Foruma...

Ah..da i naveliko spominjana čuvena famozna pulska bolnica u izgradnji. Sjećamo se da je IDS u kampanji za lokalne izbore 2001.godine najavljivao novu bolnicu izgrađenu u roku od četiri godine. Do 2005. U međuvremenu dijete je odraslo, jer saznajemo da će bolnica biti dovršena tek 2019. godine... Pa eto, javno  čestitamo tinejdžeru punoljetnost uz podsjećanje na lažna političarska obećanja...Živjeli! (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa