razgovori u bruxellesu

Evo što su Jakovčić, Miletić i Flego rekli nakon sastanka o Uljaniku (video)

0
Foto: Youtube
Foto: Youtube

Tradicija i znanje koncentrirano u Uljaniku jamstvo je da će se naći strateški partner koji će omogućiti dugoročnu održivost i razvoj brodogradilišta i bez državnih potpora, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić nakon razgovora u Europskoj komisiji o budućnosti hrvatske i europske brodograđevne industrije. Na sastanku s čelnicima Glavne uprave Europske komisije za tržišno natjecanje s hrvatske su strane, uz Miletića, sudjelovali istarski župan Valter Flego te europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE).

„Razgovor u Glavnoj upravi Europske komisije za tržišno natjecanje bio je konstruktivan. Osim o Uljaniku, koji je jučer dobio zeleno svjetlo za korištenje državnog jamstva, razgovarali smo o konkurentnosti cijelog sektora europske brodogradnje u odnosu na tvrtke iz jugoistočne Azije. Zadovoljan sam što je Komisija prepoznala značaj brodogradnje za hrvatsko gospodarstvo. Moramo razmišljati kako, uz određene mjere zaštite, postići održivost brodogradnje i njezinu konkurentnost jer je brod europski proizvod. Naši konkurenti na svjetskom tržištu trebali bi, na primjer, poštivati visoke europske ekološke standarde“, kaže Miletić.

„Uljanik je već primio nekoliko pisma namjera mogućih strateških partnera. Vjerujem u brodogradilište Uljanik, u njegove radnike i znanje koje se u škveru prikuplja već više od 160 godina. Siguran sam da će se naći kvalitetan strateški partner spreman dokapitalizirati tvrtku i omogućiti da se Uljanik i bez državne pomoći može nastaviti razvijati“, naglasio je gradonačelnik Pule Miletić.

„Kada je riječ o Uljaniku, naš prioritet mora biti očuvanje proizvodnje u Puli i Rijeci. Odobreni zajam neće biti dovoljan za duže razdoblje. Paralelno  trebamo planirati dugoročnu održivost restrukturirane i dokapitalizirane Uljanik grupe u interesu hrvatske brodogradnje i izvoza“, istaknuo je župan Flego.

„U Europskom smo parlamentu već imali nekoliko razgovora o sektoru brodogradnje. Mnogo eurozastupnica i eurozastupnika dijeli moje mišljenje da je europska brodograđevna industrija podcijenjena. Ako je želimo sačuvati Europska komisija mora jasno ponuditi novu budućnost za brodogradnju. Mi vjerujemo da Europa ima pravo na konkurentnost na svjetskom brodograđevnom tržištu. Namjeravam u Europskom parlamentu inicirati raspravu o budućnosti europske brodogradnje“, zaključio je zastupnik Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa