crvena umjesto plave

Jakovčić govorio o promjeni boje hrvatske putovnice

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) osvrnuo se 29. prosinca na aktualno pitanje treba li se mijenjati boja hrvatske putovnice. Podsjećamo, hrvatska putovnica jedina je plava među 27 crvenih, kakvu imaju sve ostale članice Europske unije. Naime, još je 1981. EU dala preporuke kojima bi se unificirao izgled putovnica, što uključuje određenu veličinu, 32 stranice, natpis EU na koricama, naziv države te boju – tamnocrvenu. Hrvatska do danas ove preporuke nije usvojila.

- Definitivno je plava boja divna boja, jer to je boja mojih očiju, ali šalu na stranu, ovdje je naglasak na tome da mi napravimo nešto pametnije - da unificiramo boju putovnice sa schengenskim prostorom, sa zemljama članicama EU, istaknuo je Jakovčić naglasivši da je interes Hrvatske upravo u bojama schengenskog prostora!

- Ulazak u schengenski prostor za Hrvatsku bit će velik korak naprijed! Schengen predstavlja sigurnost, stabilnost, gospodarski rast te učvršćivanje veza s Europskom unijom, smatra Jakovčić.

- Hrvatska zaslužuje što skoriji ulazak u schengenski prostor i to mora biti naš apsolutni prioritet, a ako na tom putu promijenimo boju putovnica iz plave u crvenu, tim bolje. Crvenkasta boja mene ne asocira na neku prošlu državu, asocira me na boju Terana, na boju Frankovke i Plavca maloga, istaknuo je zastupnik u EP-u Ivan Jakovčić.

Po pitanju troškova izmjene putovnica, Jakovčić je napomenuo da ako se izmjene rade po modelu po kojem je 2013. hrvatska vozačka dozvola zamijenjena unificiranom europskom vozačkom dozvolom, dodatnog troška za građane ne bi bilo. Naime, novi dokumenti izrađivali bi se isključivo po isteku postojećih.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa