Jakovčić: Da, spreman sam podržati Kajina za župana! Neću se više kandidirati

0
Kajin i Jakovčić (Foto: Jutarnji list)
Kajin i Jakovčić (Foto: Jutarnji list)

"Neću se kandidirati za istarskog župana. Već sam ranije najavio da se povlačim iz politike i pri toj odluci ostajem. Vraćam se u poslovne vode. Sve ostalo su spekulacije", rekao je jučer za Jutarnji list predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić nakon što su se u medijima pojavile informacije da ipak ostaje u politici, te da će, ako Damir Kajin napusti stranku i kandidira se za župana, on nastupiti kao njegov protukandidat.

No, Jakovčić odlučno odbacuje takvu mogućnost, te ističe da je nakon 22 godine ipak zaslužio malo odmora od politike. Mandat župana odradit će do kraja, a nakon lokalnih izbora, kaže, održat će se i izbori u IDS-u i najšira rasprava o novom vodstvu.

"Tko će me naslijediti i koja će biti moja uloga, odlučit ćemo nakon izbora. Volio bih ostati u nekoj kombinaciji", kaže Jakovčić. Tvrdi i da nije u sukobu s potpredsjednikom stranke Damirom Kajinom, te ističe kako je u zadnje vrijeme palo puno teških riječi, ali da treba biti racionalan.

"Damir i ja nismo se dugo vidjeli, ali kad se sretnemo, komuniciramo iako se, možda, u mnogočemu ne slažemo. No, cijenim Damira i ako on dobije stranačku podršku za kandidaturu za župana, prvi ću ga podržati. Apsolutno sam za to da poštujemo demokratsku proceduru. Prije lokalnih izbora održat ćemo predizbore u IDS-u i onaj tko dobije podršku stranke, bio to Boris Miletić, Damir Kajin ili netko treći, imat će moju stopostotnu potporu", ističe Jakovčić, dodajući da će IDS sljedeći tjedan održati sjednicu predsjedništva stranke na kojoj će se donijeti i neke odluke o lokalnim izborima. Tada bi se nakon duljeg vremena prvi put trebali sresti Jakovčić i Kajin, između kojih je posljednjih mjeseci bilo mnogo prepucavanja, a spominjalo se i Kajinovo napuštanje stranke.

Glavni cilj

"S IDS-om ostajem sve dok me žele i dok me ne otjeraju. A ono što ja želim je pomoći stranci i Istri. Želim podršku IDS-a, a ako je ne dobijem, izaći ću sam pred građane pa neka oni odluče. Ništa ne tražim, niti radim protiv IDS-a, a ispada da svi mogu biti sve, samo Kajin ne može biti ništa. A ja želim da se IDS ponovno potvrdi na izborima 2013. godine. Na posljednjima smo od 41 lokalne samouprave izgubili njih 19. Istra je spremna za personalni i politički zaokret", istaknuo je Kajin. Kaže da mu je glavi cilj jačanje i zajedništvo IDS-a, ali da je vrijeme da Jakovčić prestane sam odlučivati o svemu.

"Stranka treba kvalitetne i nove ljude, treba stvoriti ‘narodnu frontu’ i promijeniti IDS iznutra. Za to sam da se napravi istraživanje i neka se kandidira onaj koji dobije najveću podršku. Ako Jakovčić ima veću potporu od mene, podržat ću ga dušom i tijelom. Ako je ta osoba Miletić, onda njega moramo svi podržati jer tako hoće građani Istre. Mislim da je to jedino pošteno jer sve drugo će nas skupo stajati", kaže Kajin, oko kojeg se u posljednjih mjesec, dva dana okupila poveća grupa nezadovoljnika i otpisanih članova stranke, tzv. filipinska grupa, koja se potom oštro suprotstavila šefu Jakovčiću i njegovu vođenju stranke i županije.

Treba biti racionalan

Za razliku od Jakovčića, Kajin kaže da već dugo ne razgovara sa šefom i da su se razišli odavno, i to još zbog bivšeg premijera Ive Sanadera. No, slaže se da u ovoj situaciji treba biti racionalan jer što ako Kajin ode iz stranke, a Jakovčić napusti politiku? "To ne bi bilo dobro jer bi odlazak nas dvojice IDS pretvorio u neku beznačajnu gradsku stranku", rekao je Kajin.

Damira Kajina više od polovice birača želi za župana Istre

Znakovite rezultate dalo je i istraživanje koje je za Istru krajem svibnja provela agencija Promocija plus, i to neposredno prije tragične smrti mlade IDS-ovke Martine Duras Pauleti. Istraživanje je provedeno na uzorku 1200 ispitanika u županiji te na uzorku od 650 ispitanika za grad Pulu. Prema njemu, izlaznost na izbore bila bi oko 60 posto. Na razini županije IDS je dobio potporu 50 posto ispitanika, SDP 18 posto, dok je Ladonji pripalo 10 posto potpore. Ostale stranke nisu prelazile izborni prag. Što se tiče izbora za župana, istraživanje je rađeno za dva IDS-ova kandidata - Ivana Jakovčića i Borisa Miletića i obojica bi prošli tek u drugom krugu.

Zanimljivo je da Kajina nije bilo, ali je on dobio potporu više od 50 posto i bio je najbolje plasiran kandidat za župana. U drugi krug prema istraživanju ušli su i Plinio Cuccurin te SDP-ov kandidat sa 7 posto potpore. U gradu Puli IDS je dobio 30 posto potpore, SDP 27 posto, a Ladonja 15 posto, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa