Meteorolozi: Plomin je žrtva globalnog zatopljenja

0
Ralica čisti cestu kod Plomina 26. srpnja (foto: Rajko Boričić)
Ralica čisti cestu kod Plomina 26. srpnja (foto: Rajko Boričić)

Ekstremna tuča i niske temperature zbog kojih je Plomin 26. srpnja postao glavna vijest većine medija u Hrvatskoj imaju svoj uzrok. Zašto vrijeme sve češće 'divlja' objasnila je za HRT ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović. - Događa se upravo ono na što smo mi meteorolozi upozoravali u posljednjih nekoliko godina, a to je da će zbog klimatskih promjena ekstremne vremenske prilike postajati sve češće i sve ekstremnije - rekla je ravnateljica DHMZ-a, prenosi 24sata.

- I to je upravo ono što nam se sada događa. Ovakva situacija kakva je bila u Istri nije izoliran slučaj, dan ranije u Italiji je zabilježena slična tuča, a u proteklih nekoliko dana bilo je ovako velikih količina tuče u drugim dijelovima Europe. Tako da nije samo kod nas, ali, nažalost, kod nas je pričinilo velike štete - kazala je Strelec Mahović. Na pitanje znači li to da bi se trebali naviknuti na ovakvo vrijeme, ravnateljica DHMZ-a kaže: 'Pa, gotovo da možemo tako reći'. - S globalnim zatopljenjem atmosfera je postala toplija, čime je i energija čitavog sustava veća, a samim time je veća vjerojatnost ovakvih ekstremnih pojava - napominje Nataša Strelec Mahović za HRT, prenosi 24sata.

Nakon ovakvih ekstremnih tuča i nevremena, u Hrvatsku stiže novi toplinski val. Spominju se temperature i veće od 40 stupnjeva. - Teško je toliko dana unaprijed reći kolike će biti temperature, ali sasvim sigurno očekujemo vrijednosti opet iznad 35 stupnjeva u mnogim predjelima Hrvatske. Bit će vruće i vrlo vruće, od vikenda pa nadalje - navodi ravnateljica DHMZ-a za HRT, prenosi 24sata.

Najnovije vijesti