snijeg i legende

Pod Kurbinim brdom kraj Gavranika možete postati nevidljivi

0
Ove godine Kopitarsko je polje dobrano zameteno snijegom (foto: Istramet/Petar Radovan)
Ove godine Kopitarsko je polje dobrano zameteno snijegom (foto: Istramet/Petar Radovan)

Petar Radovan iz Istrameta uputio se 14. siječnja, u vrijeme najvećih sniježnih nepogoda u jedan od najzanimljivijih dijelova središnje Istre - Kopitarsko polje. Taj status ne uživa samo zbog svoje nadmorske visine, već i zbog izostanka višeg raslinja, što omogućava vidik koji seže kilometrima daleko, od Učke pa sve do Alpa. Zanimljiv video zapis Kopitarskog polja pod snijegom možete pogledati pri kraju ovog teksta, a nalazi se na YouTube stranicama Istrameta.

"Nadmorska visina pogoduje zadržavanju snježnog pokrivača dulje nego u nižim dijelovima središnje Istre. Najviše u okolici je Kurbino brdo (369 mnv) koje se nalazi južnije od Supajca, najvećeg dolca u Istri oko kojeg se vežu mnoge intrigirajuće priče i misterije. Naime postoji priča kako se na dnu dolca uz pomoć određenog rituala može postati nevidljiv", piše Istramet.

"Pored Supajca nalazi se i Gavranik, zanimljiva špilja oko koje stalno lete gavrani, stoga nije teško pogoditi po čemu je dobila ime. Također pokraj puta kod Supajca nekad se nalazila crkva Svete Marije koju su stanovnici silom prilika (zbog jednog ubojstva) srušili. No prema pričanju pastira Majka Božja još se neko vrijeme vraćala i molila na obližnjom kamenu na kojem se zaista mogu vidjeti udubljenja koja podsjećaju na stopala i koljena", donosi Istramet.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa