Slovenci u Bruxellesu: Pitanje terana je od prvorazrednog značaja

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan sastat će se 12. siječnja u Bruxellesu s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom, te mu izraziti protivljenje kompromisnom rješenju prema kojemu bi hrvatski vinari iz Istre na zajedničkom tržištu EU-a mogli prodavati svoj istarski teran, piše Večernji list.

Sastanak sam zahtijevao jer se protivimo planiranom rješenju Bruxellesa po kojemu bi se za Hrvatsku glede korištenja imena teran uveo izuzetak, rekao je Židan na konferenciji za novinare u Ljubljani, najavljujući razgovor s Hoganom.
"Moja će glavna poruka povjereniku Hoganu biti da mora biti svjestan kako je to pitanje za Sloveniju vrlo važno po sadržaju, da se radi o pitanju od prvorazrednog političkog značaja", kazao je Židan.

"Borba za teran je za nas ključna, ona predstavlja i borbu za položaj Slovenije u Europskoj uniji", kazao je Židan, te dodao da će Slovenija pravo na teran kojega je ekskluzivno zaštitila kao svoje vino s geografskim podrijetlom na razini Europske unije "beskompromisno" braniti, donosi Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa