UNESCO objavio video o izradi rovinjske batane

0
Foto: YouTube
Foto: YouTube

Na službenom YouTube kanalu UNESCO-a prije nekoliko dana objavljena su dva zanimljiva video isječka o izradi rovinjskih batana. Pod nazivom "Projekt očuvanja živuće kulture Rovinja", UNESCO pojašnjava kako su te tradicionalne rovinjske brodice danas sve rijeđe, no od 2004., s pojavom udruge "Kuća o batani" i otvaranjem Ekomuzeja batane, sve se više radi na njihovom očuvanju.

Grad Rovinj na svojim je internetskim stranicama zapisao kako "upis Ekomuzeja batana u UNESCOV registar dokazuje da smo kao zajednica uspjeli u zaštiti našeg lokalnog kulturnog izričaja".

"Vratimo li se na trenutak u povijest uvidjeti ćemo da je mala brodica - batana – bila vezana za gotovo svaku rovinjsku obitelj. Vratimo li se na trenutak u 2004. godinu kada je pod pokroviteljstvom grada osnovan Ekomuzej uvidjeti ćemo da isti ima konstantnu podršku ukupne rovinjske turističke privrede i Istarske županije. Vratimo li se dvanaest godina unazad kada je pokrenut projekt zaštite dijela naše baštine, uvidjeti ćemo da su ne samo ljudi iz Rovinja već i oni koji nisu iz Rovinja dali ogroman doprinos valorizaciji i promidžbi Ekomuzeja", zapisali su u Gradu.

"13. travnja 2013. godine, Svjetsko udruženje novinara i pisaca u turizmu dodijelilo je Rovinju “Zlatnu jabuku” – turistički “Oscar”  za izniman doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine i tradicije u razvoju suvremenih trendova u turizmu. Danas, tri i pol godine kasnije ponovno imamo razloga za zadovoljstvo: upis Ekomuzeja Batana u  UNESCOV registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine  - po čemu smo i  jedinstveni u Hrvatskoj. Ovo priznanje - priznanje je ukupnoj rovinjskoj društvenoj zajednici", zaključuju u Rovinju te se zahvaljuju na potpori Ministarstvu kulture. Video isječke pogledajte u nastavku.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa