Žgomba: Očekujemo prošlogodišnje rezultate u broju dolazaka gostiju

0
Istra ima velik broj kampova, no broj gostiju ovisi o vremenskim (ne)prilikama
Istra ima velik broj kampova, no broj gostiju ovisi o vremenskim (ne)prilikama

Novoizabrani predsjednik Europskog udruženja putničkih agencija, predsjednik uprave Unilinea d.o.o., Boris Žgomba, 27. lipnja je komentirao stanje agencijskog poslovanja u Hrvatskoj.

„Prvih pet mjeseci ove godine je završilo sa devet posto dolazaka i 14 posto noćenja više no lani, ali to je mali dio turističke godine i nije garancija za dobre rezultate u narednom periodu. Ipak, nadamo se da će se taj trend nastaviti“, izjavio je Žgomba.

Dodao je kako „prava bitka“ i nalet gostiju kreće tek u srpnju i kolovozu i tu će se, nadaju se sezona pokazati kao uspješna. „Nadamo se da će biti na nivou prošle godine“, izjavio je.

„Booking ide dobro, zadovoljavajuće je, iako s nekih tržišta ima oscilacija, poput onog talijanskog. Njima zbog ekonomske krize u državi pada standard. Procjenjuje se da će stoga čak 30 posto manje Talijana putovati van države, no nadamo se da će nam u Hrvatsku i nadalje dolaziti u velikom broju jer smo im doista blizu te kod nas mogu i autom, a nudimo i last minute ponude“, veli Žgomba.

Upravo su zbog straha da Talijani ipak podbace, dali veći napor u bookiranju dolazaka slovenskih, njemačkih, skandinavskih i austrijskih gostiju.

Govoreći o prognozama za Istru, Žgomba je napomenuo kako je naša županija dosta osjetljiva na kamping. „Imamo velik broj kampova, a dolazak gostiju uvelike ovisi o vremenskim prilikama, odnosno, neprilikama. One su prošle godine bile iznimno dobre, pa se očekuje da će tako biti i ovog ljeta“, kazao je.

„Booking hotela i privatnog smještaja očekujemo da će biti na istom nivou kao lani, ako ne i bolje, posebno u posezoni“, izjavio je.

 Žgomba je zaključio kako su prošle godine imali rekordne rezultate u broju dolazaka. Ipak, realni su u ovogodišnjim očekivanjima i ukoliko se dostigne prošlogodišnji rezultat bit će, kaže Žgomba, itekako zadovoljni. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Boris Žgomba
Boris Žgomba

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa