Jedan turist potroši na hranu i piće skoro kao dva i pol Rovinjca

0
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Hrvatska gospodarska komora (HGK) publicirala je analizu pod nazivom Procjena povećanja broja potrošača i potencijala potrošnje hrane i pića u turističkoj sezoni, vezavši sve podatke za 2015. kada je prihod od turizma iznosio 7,96 milijardi eura, piše Večernji list.

HGK u analizi iznosi, koristeći podatke Instituta za turizam, da turist na ljetovanju u RH prosječno dnevno troši 66,4 eura, od kojih 18 posto ili 12,2 eura otpada na konzumaciju hrane i pića izvan smještajnog objekta. Kao najjača destinacija za dolazak stranih turista ističe se Rovinj. Na toj se destinaciji, stoji u analizi, tijekom kolovoza broj stanovnika trostruko (za 222,7 posto) poveća upravo radi dolaska i noćenja (prije svega) stranih turista.

Uzme li se u obzir da je kupovna moć, odnosno potrošnja stranih turista u segmentu hrane i pića oko 2,4 puta veća od potrošnje domicilnog stanovništva, trostruko povećanje populacije zapravo je mjerljivo kroz gotovo sedam puta (630,6 posto) veću potrošnju od one koju izvan turističke sezone ostvaruje domicilno stanovništvo.

Najkraće, ističe se u analizi HGK, povećanje broja stranih turista za jedan u kolovozu, ne samo u Rovinju nego i u ostalim dijelovima Jadrana, znači povećanje za 2,4 potrošača u segmentu hrane i pića. Za razliku od dnevne potrošnje prosječnog turista, Austrijanci dnevno troše 72 eura, Francuzi 95, Rusi 99, a najrastrošniji su sa iznosom od 122 eura Britanci, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa