Jakovčić i Hrg govore o suradnji, a pedeset HSS-ovaca kolektivno je prešlo u IDS

0
Branko Hrg, predsjednik HSS-a
Branko Hrg, predsjednik HSS-a

Iako je novi predsjednik HSS-a, Branko Hrg, u posjet Jakovčiću došao kao križevački gradonačelnik, dva stranačka lidera nisu mogla izbjeći novinarska pitanja o odnosima IDS-a i HSS-a.

„Čestitam Hrgu na izboru za predsjednika HSS-a. Odnosi IDS-a i HSS-a imali su proteklih dvadesetak godina svoje uspone i padove. A kako nakon svakog pada slijedi uspon, očekujem da će tako biti i u ovom slučaju. Nakon sjajnih rezultata koje smo imali devedesetih godina pa pada u posljednjih deset, odnos među našim strankama danas je sjajan“, rekao je Jakovčić i dodao da vjeruje u još bolje odnose s HSS-om.

Branko Hrg je naglasio da je koalicija HSS-IDS devedesetih godina bila jedna od prvih u Hrvatskoj te da je suradnja između ovih dviju stranaka moguća i u budućnosti.

Da podsjetimo, IDS i HSS su bile stožerne stranke koalicije Novi Sabor 95, na parlamentarnim izborima 1995. godine, a uspješna suradnja nastavljena je i na „trećesjećanskim izborima“, kada su IDS, HSS, te LS i HNS formirali tzv. „četvorku“, koja je zajedno sa SDP-om i HSLS-om 2000. godine preuzela vlast u Hrvatskoj.

Ljubav između IDS-a i HSS-a pukla je 2001. godine, a razlog je bio osobna netrpeljivost između Jakovčića i tadašnjeg predsjednika HSS-a, Zlatka Tomčića. Tomčićevo protivljenje istarskom Statutu, kakav je predložio IDS, bio je i formalni razlog zbog kojeg je IDS napustio tadašnju vladajuću koaliciju.

Iako su Jakovčić i Hrg sada diplomatski i kurtoazno najavili bolje odnose, očito je da među ovim strankama i dalje ima prepreka za bolju suradnju, naročito nakon što je cijeli ogranak HSS-a Općine Kršan, jedan od najjačih u Istri, prešao u IDS. (Nenad Čakić i Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa