svečanost u šišanu

Općina Ližnjan proslavila 31. rođendan (foto)

0

Sinoć je Općina Ližnjan obilježila svoj dan u dvorani Zajednice Talijana u Šišanu. Dan osnutka je 15. travnja a Općina je svojih 31 godinu postojanja obilježila prigodnim programom.

Program je osim svog svečanog karaktera bio obogaćen glazbenim točkama koje su pripremili mještani i kulturno umjetnička društva s područja Općine Ližnjan, pa su tako uzvanici mogli uživati u izvedbama polaznika dječjeg vrtića Bubamara, kao i polaznika Osnovne škole Dr. Mate Demarin PO Šišan i Ližnjan, koji su razveselili sve prisutne.

Dobitnci Zlatnog grba su Anton Jukopila Tonči, za promicanje ugleda i tradicije Ližnjana u području kulture, umjetnosti i vjerskih običaja, i Antonio Giudici za izuzetni doprinos u valoriziranju i očuvanju dvojezične tradicije.

 

Godišnju nagradu dobila je Martina Kaić za izuzetne rezultate postignute u području sporta, a pohvalnicu Mia Jadreško za izuzetne rezultate postignute na sportskim natjecanjima.

Načelnik Marko Ravnić je kao najvažnije projekte za početak istaknuo novi multifunkcionalni centar u zgradi bivšeg Agroprodukta, koja se nalazi u samom centru Ližnjana i u kojoj se planiraju novi prostori ambulanti, ali i društvene prostorije, kako za one starije tako i za mlade i udruge sa područja općine. Uskoro kreće izgradnja novog dječjeg igrališta za predškolsku dob na Lovkanju u blizinu novog vrtića, te je u planu rekonstrukcija opasnog raskrižja na Muntu, kao i postavljanje kamera na ulazu u Ližnjan i Šišan.

U Muntiću se planira izgradnja vodovodne mreže i javne rasvjete na samom u ulazu u naselje, u Valturi su u tijeku radovi na rekonstrukciji županijske prometnice iz smjera Zračne luke Pula prema Valturi. U Šišanu je nedavno odobren projekt uspostave reciklažnog dvorišta te se uskoro započinje sa postupkom javne nabave. Posebno se ističe da je u Šišanu nakon ishođene građevinske dozvole i sklopljenog pisma namjere sa Zajednicom Talijana Šišan, Općina Ližnjan dala na raspolaganje zemljište od skoro 3.000 m2 te u svom proračunu osigurala sredstva za izgradnju novog vrtića.

Ravnić se u govoru osvrnuo na odličnu suradnju sa Općinskim vijećem, u kojem su gotovo sve odluke donijete jednoglasno, a posebno je istaknuo apel protiv bespravne gradnje, koji su beskompromisno potpisali svi vijećnici svih stranaka i uputili ga na sva resorna ministarstva. Neovisno čak i o određenim prijetnjama, obećali su ustrajati u borbi protiv te pošasti bespravne gradnje koja narušava naš kraj.

Što se tiče razvoja turizma načelnik je naveo kako je cilj sve turističke zone koje postoje u prostornom planu staviti u funkciju. No istaknuo je da se, neovisno o natpisima pojedinih medija, u Ližnjanu ne radi o nikakvom masovnom turizmu.

"Sa 30 kilometara obale Općina Ližnjan po županijskom planu ima na raspolaganju samo 5.000 postelja ukupno, što je u nekim turističkim sredinama kapacitet polovice jednog kampa. Cilj je razvijati održivi turizam, a ove brojke definitivno pokazuju da idemo u tom smjeru", rekao je Ravnić.

'Svjesni smo da nije rodio koji je svima ugodio, pred nama je još jako puno zatečenih i neriješenih problema, naročito što se tiče komunalne infrastrukture, gradnja sustava fekalne odvodnje, uvođenje sustava recikliranja otpada. Uvjeren sam da se ti kapitalni projekti mogu i moraju riješiti. Uspjeli smo povećati proračun, proračunski prihodi su stabilni ali nedostatni za razvoj u onom obliku i obimu kojem težimo, zato nam je stavljanje u funkciju prethodno navedenih turističkih ali i industrijskih zona prioritet. Na taj način otvorili bismo mogućnost novih zapošljavanja te ujedno i ostvarili nove svježe proračunske prihode. Formula uspjeha u upravljanju općinom je rad, upornost, znanje i ulaganja, ali za sve su potrebni naši vrijedni ljudi, naši mještani i ta naša zajednička ljubav prema svojem kraju, prema svakom kuščiću tega nama najlipšeg kraja Istre", zaključio je Ravnić. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa