dostignut cilj

Izložbu Histri u Istri u Trstu vidjelo preko 20.000 posjetitelja

0

Dostigavši važan cilj od više od 20.100 posjetitelja (izuzevši brojne školske grupe), zatvorena je izložba "Histri u Istri" u Muzeju antikviteta "J. J. Winckelmann" u Trstu, koju su realizirali Hrvatska zajednica u Trstu/ Comunità Croata di Trieste, zajedno s Arheološki muzejom Istre/Museo Archeologico dell'Istria u Puli, u suorganizaciji Općine Trst.

Izložba posvećena Histrima dio je trilogije o predrimskim narodima Ilirika, koja je započeta 2018. izložbom o Japodima, a završit će onom o Liburnima.

"Samo je prošle nedjelje više od 900 osoba posjetilo izložbu", naglašava predsjednik Hrvatske zajednice Damir Murkovic, zahvaljujući Stefanu Bianchiju, voditelju službe za povijesne i umjetničke muzeje Općine Trst, te Marziji Vidulli Torlo, kustosici Muzeja antikviteta "J. J. Winckelmann". "A tijekom njena trajanja, od 15. prosinca 2023. do 7. travnja 2024., ukupno je bilo čak 20.127 posjetitelja, od čega su između 30 i 50 posto, kako kojim danom, činili turisti pridošli izvan regije."

Rezultat je to koji nagrađuje kvalitetu izložbe koju je uredila Martina Blečić Kavur sa Sveučilišta Primorske u Kopru, podršku partnera i pokrovitelja (Regije Furlanije –Julijske krajine / Regione Friuli Venezia Giulia i Zaklade CRTrieste) i ponudu uvijek rasprodanih popratnih događanja održanih u Palači Gopcevich. Projekt je imao odličan medijski odjek u Italiji i Hrvatskoj, ali i u Sloveniji.

"Vrijedi napokon istaknuti da su zahvaljujući izložbi i popratnim događanjima", zaključuje Damir Murkovic, "dodatno prošireni odlični odnosi između brojnih talijanskih i hrvatskih ustanova u kulturi, zainteresiranih za povijest i identitet istarskih naroda". (IHR)
 

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa