udar na slobodu medija

PENAVA 'Dobili smo jamstva da država više neće financirati Novosti'

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Domovinski pokret u svom je predizbornom programu najavio obračun s nezavisnim novinarstvom, 'kroatizaciju' medija i izbacivanje 'nemoralnih' knjiga iz školske lektire. Nakon što je ta stranka dogovorila s HDZ-om detalje oko sastavljanja nove Vlade, samo nekoliko dana nakon što je obilježen Svjetski dan slobode medija, predsjednik DP-a Ivan Penava za Jutarnji je potvrdio da neće odustati od zatiranja tjednika koji ovoj stranci opasnih namjera predstavlja trun u oku.

 

Naime, još je jednom ponovio da list Novosti, u kojem pišu bivši feralovci, dobitnici niza međunarodnih nagrada za neovisno novinarstvo, 'napada hrvatsku državu državnim novcem i da im je to bila točka prijepora'.

- Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti. Da se napadaju temelji države pod krinkom nacionalnih manjina, gospodo draga, tu se ne slažemo. Tu neće biti nerazumljivih politika koje neće biti nerazumljive širem krugu ljud. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati. Dobili smo jamstva da država više neće financirati Novosti, rekao je Penava. 

Što se medija tiče, izdvajamo dio iz programa Domovinskog pokreta kojim traže uspostavljanje “tradicionalnog kršćanskog svjetonazora” u hrvatskim medijima, ne samo onima u državnom vlasništvu, te obavezno promoviranje domoljublja i vojske u udarnim medijskim terminima. 

Nadalje, iz školske lektire žele izbaciti “moralno neprimjerene, sablažnjive i vulgarne knjige”, te se kroz reviziju udžbenika pobrinuti da djeca u svim dijelovima Hrvatske uče "pravu istinu" kakvu želi DP, recimo o Drugom svjetskom ratu. Traži se “revizija svih obrazovnih programa i udžbenika iz povijesti i drugih predmeta koji stvaraju neistinitu sliku o stvarnoj povijesti Hrvatske”. Koje su to istinite, a zataškane informacije o Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, za doba Pavelićevog NDH-a, DP zasad nije precizirao. Snažniju kroatizaciju sadržaja tražit će i od državne novinske agencije Hine, ali i od svih subjekata koji imaju doticaja s kulturom, turizmom i vanjskim poslovima

Osim revizije povijesnog kurikuluma, predlaže se i ideološko prekrojavanje predškolskog obrazovnog sustava da bi se iz njega eliminirale “globalističke ideje koje roditelji ne žele”. (Jutarnji, Telegram, M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa