objavljen natječaj

Na pulskim ulicama bit će 200 električnih romobila i bicikala

0
Bicikli će biti postavljeni i na šetalištu Lungomare (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Bicikli će biti postavljeni i na šetalištu Lungomare (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Grad Pula raspisao je natječaj za davanje na korištenje javnih površina radi postavljanja sustava 100 javnih električnih romobila i još toliko električnih bicikala na čak 32 gradske lokacije, i to po početnoj cijeni od 14.200 eura. Usmeno nadmetanje održat će se 5. travnja u Komunalnoj palači, a površine će se moći zakupiti na godinu dana, od 1. svibnja 2024. do 1. svibnja 2025. godine. Vozila će se moći iznajmiti daljnjim korisnicima putem mobilne aplikacije za android i IOS sustave. Lokacije na kojima će se postaviti vozila dostupne su na ovoj poveznici.

 

Utvrđena je jamčevina za sve lokacije u iznosu od 50 posto od cjelokupnog početnog iznosa poreza na korištenje javne površine, što iznosi 7.100 eura.

Giardini - jedna od lokacija na kojima će biti javna električna vozila (Foto: M. Vermezović Ivanović)

Korisnik je u obvezi koristiti površinu tako da ne ometa prolaz pješaka i vozila uz lokacije koje su u korištenju, a u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je na snazi. Proteklih godina svjedočili smo da korisnici romobile nakon upotrebe ostavljaju ondje gdje su se u tom trenutku zatekli, pa su se pješaci zaplitali o 'sprave' nasred trotoara. Neki romobili pronađeni su u smeću, gdje su ih vjerojatno odbacili revoltirani građani.

U natječaju se stoga navodi da je korisnik obvezan preuzeti e-romobile/e-bicikle ostavljene izvan lokacija u roku od najviše dva sata te ih vraćati na za to predviđena mjesta. U protivnom, Grad će ih putem ovlaštenih osoba dati ukloniti, dakako, o trošku korisnika.

Nedavno je pješak u pješačkoj zoni bio ozbiljno ozlijeđen u naletu električnog romobila. U natječaju se također navodi da je korisnik i pružatelj usluge sustava javnih e-romobila i e-bicikala u obvezi limitirati brzinu na 5 km/h u pješačkim zonama, odnosno ulicama i trgovima u kojima postoji stalna zabrana ili ograničenje prometa motornih vozila. To su: Kandlerova ulica na dijelu od Ulice Sv. Teodora do Foruma, Strossmayerova, Rasparaganov uspon, Trg sv. Tome, Uspon sv. Roka, Uspon Pavla Đakona, Uspon Konzula Istranina, Ulica Porta Stovagnana, Kapitolinski trg, Forum, Augustov prolaz, Polanijev prolaz, Prolaz sv. Nikole, Ulica Sergijevaca, Uspon sv. Franje Asiškog, Uspon Vincenta iz Kastva, Ulica Benediktinske opatije, Maksimijanova ulica, De Villeov uspon, Prolaz kod zdenca, Danteov trg, Prolaz kod kazališta, Clerisseauova ulica, Ulica Hermana Dalmatina, Cvečićev uspon, Držićeva ulica, Trg Portarata, Giardini, Flanatička ulica, Ciscuttijeva ulica na dijelu od Flanatičke do Zagrebačke, Veronska ulica od Supilove do Flanatičke, Trg Prvog svibnja, Fontička, Narodni trg i Ulica Matetića Ronjgova od Trga Republike do Narodnog trga u Puli. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa