POREČKI VRATAR IZVRSNO BRANI U BUGARSKOJ

Simon Sluga: 'Uhvatio sam kontinuitet, a prate nas i rezultati'

0
Simon Sluga (Foto: Ludogorets FC)
Simon Sluga (Foto: Ludogorets FC)

Iako je u svojoj sjajnoj vratarskoj karijeri Simon Sluga već doživio brojne zvjezdane trenutke, sada u 31. godini života ponovno igra nogomet na vrhunskoj razini. Porečki je vratar na vratima bugarskog prvaka Ludogoretsa ulovio formu i nakon što je početkom sezone sjedio na klupi, sada je prvi izbor novog trenera Georgija Dermendzhieva, nakon što je zbog loših rezultata odstupio Ivaylo Petev, nekadašnji trener zagrebačkog Dinama i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Promjenom na klupi Ludogorets je nakon poraza u Konferencijskoj ligi od Nordsjællanda od visokih 7:1, zaredao s pobjedama u prvenstvu te se iz sredine ljestvice uzdigao do ponovne borbe za prvo mjesto. Trenutno ga od te pozicije dijele tek dva boda, s time da nogometaši iz Razgrada imaju utakmicu manje od najbliže konkurencije. Dosad je sakupio čak sedam ‘clean sheetova’ u 13 susreta koliko je bio na golu Ludogoretsa ove sezone u prvenstvenim susretima. 

- Trenutno sam zadovoljan svojim nastupima i igrama koje pružam iako vjerujem da to može biti i bolje. Svakodnevno se trudim biti još bolji na treninzima te taj rad prezentirati i na utakmicama. Napokon sam nakon dugo vremena uhvatio kontinuitet igara koji mi je bio toliko potreban. Srećom počeli su nas pratiti i dobri rezultati, koji na kraju daju i vrijednost tim dobrim igrama, kaže o trenutnoj formi Simon Sluga.

 

Iako je njegov klub suvereni vladar bugarskog nogometa više od cijelog desetljeća, liga koja broji 16 učesnika nikako ne dozvoljava opuštanje.

- Ludogorets je prvak zadnjih dvanaest godina za redom i često nastupa i u grupnim fazama europskih takmičenja. Zbog odgoda utakmica uvijek nam nedostaju neki bodovi, gdje je fokus na Europi i tada se zna dogoditi i pokoji lošiji rezultat. No trudimo se to nadoknaditi tijekom sezone, tako da smo i sada na dobrom putu da ponovno obranimo naslov. Naravno nije uvijek to tako lako kako izgleda, ali vjerujem da kada odigramo sve susrete da će sve sjesti na svoje mjesto. Liga je poprilično jaka. Tu nam je CSKA Sofija najveći konkurent za naslov i uvijek je tu najveća borba, a i Levski je uvijek vrlo nezgodan suparnik. U ovogodišnjem prvenstvu nekakvo iznenađenje su Cherno more i Lokomotiv Plovdiv, koji su dosad uzeli jako puno bodova tako da će sigurno biti izazovno. No, vjerujemo u sebe i vjerujem kako ćemo to pokazati i na terenu - kaže Sluga.

Bugarski prvak se međutim ove sezone ne može baš pohvaliti dobrim nastupima u europskim kupovima. Najprije su u predkvalifikacijama za Ligu prvaka neočekivano ispali od slovenskog prvaka Olimpije, da bi im potom vrata Europa lige zatvorio Ajax. U Konferencijskoj ligi u grupi H dosad imaju jednu pobjedu (Spartak Trnava) i dva poraza (Fenerbahče i Nordsjælland), od kojih je posebno bolan onaj protiv danskog predstavnika. Sutra navečer imati će prilike svoj bodovni saldo popraviti u domaćoj utakmici protiv vrlo jakog Fenerbahčea.

- Znamo da u europskim natjecanjima u bilo kojoj fazi nema laganih utakmica. Fenerbahče je u jednom nizu od 21 pobjede zaredom i znali smo da nam tamo neće biti lako. Usprkos svemu odigrali smo jako dobru utakmicu u gostima, gdje mislim da smo zaslužili barem bod, ali jednostavno razlika u kvaliteti je u tom susretu učinila svoje. Veliki poraz protiv Nordsjællanda koji se dogodio je bio splet nesretnih okolnosti i akumulacija svega. Takva utakmica se zna svakome dogoditi, ali nakon toga treba se probuditi i krenuti dalje. Imamo još tri susreta do kraja i vjerujem kako imamo šanse sakupiti dovoljno bodova da prođemo grupu - mišljenja je porečki vratar.

Simon Sluga je nakon sezone provedene u engleskom drugoligašu Lutonu prošle godine preselio u Ludogorets. Život na dvije suprotne strane Europe, kaže, zna biti poprilično različit.

- Razlika je jako velika bilo da se radi o načinu života, sportu, kulturi ili bilo čemu drugom. Bugarska je po mentalitetu puno sličnija nama nego Engleska. No svaki sustav i okruženje imaju svoje određene prednosti i mane. Na kraju krajeva i svaka se osoba u različitim sredinama drugačije snalazi. Meni je osobno bilo jako lijepo u Engleskoj, a sretan sam i ovdje. Radim ono što volim, obitelj je samnom i ono što je najbitnije nemam problema sa zdravljem. Radim svakoga dana da pokušam ispuniti svoje ciljeve i snove te da pokušam dalje napredovati u karijeri. U engleskom nogometu stadioni su uvijek puni bez obzira na rang natjecanja i tu je prisutan jedan njihov poseban fanatizam. Proveo sam tamo divno vrijeme i sada s guštom pratim Luton u Premiershipu. Ovdje sam  s druge strane dio najboljeg i najvećeg kluba sa sjajnim uvjetima za život i rad i stvarno se nemam na šta požaliti - kaže Simon Sluga. (Siniša Žulić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa