Udruga sa zadovoljstvom očekuje Zakon o asistenciji

0
Ozren Catela u razgovoru s novinarima
Ozren Catela u razgovoru s novinarima

Udruga osoba s intelektualnim poteškoćama Istre je s prvim danom ove godine ušla u prijelazni period financiranja do stapanja na snagu Zakona o osobnoj asistenciji 1. srpnja u kojemu će se financirati iz državnog proračuna ili putem novih natječaja Europskog socijalnog fonda.

Konferenciju za novinare na tu temu održali su 24. siječnja u CGU Rojc Pula predsjednik udruge Ozren Catela i voditelj projekta Marko Perkov.

„Iako je prijedlog zakona izazvao brojne kontroverze i prijepore, smatramo da je to najkvalitetniji način za dugotrajno rješavanje problema. Očekujemo da će stupanjem na snagu novog zakona porasti broj korisnika osobne asistencije jer će porasti mogućnost korištenja usluge prema potrebama“, kaže Catela i nastavlja:

„Kroz period od četiri godine udruge su stekle važno iskustvo u pružanju ove usluge čime smo pokazali koliko ova usluga može olakšati i oplemeniti život osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu nailaze na brojne probleme u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba te značajno ovise o pomoći svoje okoline što ih sprječava da postanu ravnopravni članovi društva. Naime, ova usluga osobi s invaliditetom omogućuje da sama odlučuje o sadržaju i načinu obavljanja svakodnevnih aktivnosti te stvara uvjete da ima jednake mogućnosti za aktivno sudjelovanje u životu zajednice kao i osobe bez invaliditeta, bez  opterećujuće ovisnosti o članovima svoje obitelji i prijatelja, dakle ova usluga je izvaninstitucijska usluga u punom smislu riječi.“

Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim ili mentalnim teškoćama u Istri se pruža od 2019. godine. Putem dva projekta koja su trajala od 2019. godine do 2021. godine te od svibnja 2021. godine do siječnja 2023. godine Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre te Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje Inpromo pružile su podršku, odnosno uslugu osobne asistencije za više od 40 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta za osobe s intelektualnim ili mentalnim oštećenjima na području Istarske županije, radi unapređenja njihove socijalne uključenosti i kvalitete života, putem zapošljavanje osobnih asistenata.

Osobna asistencija osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te intelektualnim teškoćama pruža podršku u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja u trajanju do 20 sati tjedno. Za projekte su osigurani iznosi bespovratnih sredstava od 254.947,91 € od čega 85 posto sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto Republika Hrvatska iz Državnog proračuna.

Osobni asistenti pružaju podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput osobne brige (higijena, pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet, pomoć pri odijevanju i svlačenju, pomoć pri hranjenu, priprema obroka i sl.), pomoć pri sitnim kućanskim poslovima, pomoć pri nabavi namirnica, potrepština, pomoć prema fizičkim potrebama (pomoć pri telefoniranju, transfer krevet – kolica i sl.), obavljanje administrativnih poslova (odlazak liječniku, odlazak u banku, odlazak u poštu, dostava i podizanje razne dokumentacije i sl.), pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije i pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima radi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena što je veoma važno za osobe s intelektualnim ili mentalnim teškoćama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa