Završena druga faza uređenja penjališta Pazinske jame

0
Enna Peroš, predstavnica SPK Hiperaktiv, Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre, Nada Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije te licencirani oprematelji smjerova Goran Matika i Gordan Krajcar
Enna Peroš, predstavnica SPK Hiperaktiv, Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre, Nada Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije te licencirani oprematelji smjerova Goran Matika i Gordan Krajcar

U Hotelu Lovac, iznad Pazinske jame, održana je 28. studenog konferencija za medije na kojoj su sudjelovale Nada Prodan Mraković – pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije i Sanja Kantaruti – direktorica Turističke zajednice središnje Istre. Na navedenoj je konferenciji predstavljena druga faza uređenja penjališta Pazinska jama.  

Pazinska je jama sa svojim visokim okolnim stijenama, koje se nalaze u jedinstvenom kanjonu Pazinčice, pogodna za razvoj aktivnog turizma, odnosno sportskog penjanja. S ciljem razvoja turističke ponude aktivnog turizma i povećanja posjećenosti penjača, na penjalištu Pazinska jama završena je druga faza uređenja. Vrlo je važno da penjalište nudi što više opremljenih i sigurnih smjerova stoga su u ovoj su fazi očišćene stijene, sanirani lomljivi dijelovi te su osmišljeni i opremljeni novi smjerovi za penjanje, sukladno UIAA standardima, kako bi se nadopunili oni već postojeći.

U ovoj je fazi postavljeno 18 sportsko penjačkih smjerova te sada penjalište Pazinska jama broji ukupno 46 smjerova. Smjerove su opremali licencirani oprematelji sportsko penjačkih smjerova u prirodi pri Hrvatskom sportsko penjačkom savezu – Gordan Krajcar i Goran Matika. Uređenje i obilježavanje novih penjačkih smjerova, ističe pročelnica Nada Prodan Mraković, sufinancirano je sredstvima UO za turizam Istarske županije te TZ središnje Istre.

 

– U sklopu Programa poticanja projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima i selektivnih oblika turizma, kao što su kulturni i sportski turizam te outdoor aktivnosti, Istarska županija sufinancirala je nastavak projekta uređenja penjališta Pazinska jama. Time želimo potaknuti razvoj ovog turistički manje razvijenog područja, usmjeriti goste na upravo te selektivne oblike turizma koji su motiv dolaska tijekom cijele godine, odnosno ne ovise isključivo o suncu i moru i kojima se obogaćuje ponuda destinacije, u ovom slučaju Pazina, rekla je Prodan Marković.

Naime, TZ središnje Istre navedeni je projekt kandidirala na Javni poziv za dodjelu potpora temeljem Programa poticanja projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2022. godini, a za isti joj je odobreno 10.000 kn. Penjalište je dostupno tijekom čitave godine, a ulaz se ne naplaćuje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa