jedno od posljednjih neizgrađenih područja

'Valturci govore da je nekad bilo toliko jegulja da su ih mogli loviti pirunima'

0
Marko Percan kraj boćate vode u kojoj je nekad bilo mnogo jegulja (foto: HRT)
Marko Percan kraj boćate vode u kojoj je nekad bilo mnogo jegulja (foto: HRT)

Uvala Budava je jedno od posljednjih neizgrađenih obalnih područja u Istri. Gotovo 18 kilometara prirodne obale bez naselja, hotela i kampova. Uvala Budava na jugoistoku poluotoka ove je godine postala nositelj prestižnog priznanja održive mediteranske turističke destinacije. Od sada uvala nosi oznaku Inheritura lokacije što za cilj ima stvoriti održivi i odgovorni način razvoja turizma na Mediteranu, piše Marko Percan za HRT.

- Područje luke Budava Istra je zaštićeno na razini Europske unije, radi dobro očuvanih šuma hrasta crnike, proteže se od rta Munat srednji sve do uvale Budava u dužini od 17,5 km. Radi se o totalno neizgrađenom području na kojem unutar zaštićenih 1237 hektara ima jako puno zanimljivosti koje krase to područje, rekla je mr. sc. Latinka Janjanin, Zavod za prostorno uređenje Istarske županije, za HRT.

 

-  Evo nas na kraju uvale Budava, voda je ovdje boćata a stari Valturci govore da je nekad ovdje bilo toliko jegulja da su ih mogli loviti pirunima, objasnio je Percan u prilogu HRT-a kojeg pogledajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa