istarski vinari slave:

Zbog manje stanovnika na popisu, ništa od gradnje resorta kod Buja

0
Vinarija Kabola (foto: Arhiva)
Vinarija Kabola (foto: Arhiva)

Zbog manjeg broja stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva na području Grada Buja u Istri, neće se realizirati turistički zdravstveni resort slovenskog investitora Janeza Živka iznad jedne od najljepših vinariju u Hrvatskoj - Kabole obitelji Markežić. To je za ovu uglednu vinarsku obitelj odlična vijest budući da su ovog proljeća dignuli glas protiv ove investicije na dosad neizgrađenom brdu ponad njihove vinarije i vinograda zaštićenog momjanskog muškata. U tome ih je podržala i udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra, piše Barbara Ban za Jutarnji list s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.

Kako pojašnjava tamošnji gradonačelnik Fabrizio Vižintin, manji broj stanovnika je jedini razlog zašto se područje neće urbanizirati u aktualnim izmjenama i dopunama prostornog plana kojim je predviđen i ovaj projekt.

- Skinuta su građevinska područja zbog problema oko popisa stanovništva, pa neće biti moguće realizirati niti taj projekt. No, ni obitelj Markežić neće moći sagraditi svoju obiteljsku kuću kako su planirali, a i druge su investicije u problemima zbog ovoga. Jedino što ostaje kao urbanizirano područje je parcela za gradnju POS-ovih stanova kraj vage u Bujama - kazao nam je tamošnji gradonačelnik. Veli da se od projekta nije odustalo zbog negodovanja vinarske obitelji koja smatra da bi se novom investicijom u njihovim susjedstvu nagrdio krajolik te onemogućila njihova daljnja vinarska proizvodnja.

 

- Jedini pritisci koje smo imali vezano uz taj projekt došli su od obitelji Markežić. Nitko drugi se nije bunio. A naputak o tome da s obzirom na broj stanovnika prema novom popisu stanovništva, ne smijemo više širiti građevinska područja, dobili smo u srpnju od županijskog Zavoda za prostorno uređenje. Moramo uskladiti kvadrature građevinskih područja s novim popisom koji nam je zavezao ruke za daljnji razvoj - ističe Vižintin, javlja Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa