'Golf - razvojna opcija za hrvatski turizam'

Ivan Herak u Rijeci predstavio svoju novu knjigu (foto)

0
Gordana Nikolić, Zlatko Mateša, Sandra Janković i Ivan Herak
Gordana Nikolić, Zlatko Mateša, Sandra Janković i Ivan Herak

„Pišući ovu knjigu prolazio sam kroz mnoge dobre i loše situacije, no u njima nikad nisam bio usamljen. Stoga ovaj rad posvećujem svojoj životnoj partnerici Snježani, koja je svo vrijeme bila uz mene, te svojim pokojnim roditeljima majci Ani i ocu Mariju, koji su mi bili najveći uzor i podrška u svemu što sam u životu radio i postigao.

Ova knjiga je sukus mog dvadesetpetogodišnjeg rada i promišljanja o golfu kao bitnoj sastavnici hrvatske turističke ponude, a nastala je uz svesrdnu podršku i pomoć brojnih suradnika, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Posebnu zahvalu dugujem dr.sc. Zlatku Mateši koji me je kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske svesrdno podržavao u svim aktivnostima koje sam u svojstvu ministra turista poduzimao po pitanju razvoja golf turizma u Hrvatskoj“, kazao je Ivan Herak na promociji svoje knjige „Golf - razvojna opcija za hrvatski turizam“, održanoj 4. listopada u hotelu Hilton u Rijeci.

Herak je naglasio da je, s procijenjenih oko 60 milijuna igrača i 32 tisuće igrališta u svijetu, golf danas globalno popularan sport, koji postaje sve značajniji segment ponude suvremenih turističkih destinacija. „U tom smislu razvijanje golf turizma i privlačenje segmentiranog turističkog tržišta postaje ključni segment potražnje mnogih država, ali ne i u Hrvatskoj“, kazao je i dodao kako golf, kao aktivnost i sport, nije dovoljno poznat široj hrvatskoj javnosti, a posebno ne kao važan oblik turističke ponude koji bi utjecao na razvoj hrvatskog turizma.

 

O knjizi su, uz autora knjige, govorili i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Sandra Janković, dekanica Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Opatiji i Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR.

Zlatko Mateša, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske i jedan od osnivača Hrvatskog golf saveza kazao je da je Ivan Herak jedan od prvih koji je uočio značaj golfa kao sporta i jednog od važnih elemenata razvoja hrvatskog turizma. Izrazio je žaljenje što taj značaj, kao i potencijal naše zemlje još uvijek nije ostvaren, a Hrvatska je još uvijek na početku razvoja ovog sporta, što potvrđuje i činjenica da danas ima samo dva golf terena.

Smatra da će knjiga doprinijeti osvještavanju stavova javnosti o ovomu sportu kao bitnoj sastavnici hrvatske turističke ponude, ali i potaknuti na promjene.

„Razvojem golf turizma u Hrvatskoj inicirao bi se novi investicijski ciklus, potaknuo rast javnih prihoda i dohotka turističkih subjekata, realiziralo zapošljavanje lokalnog stanovništva i potaknuo opći gospodarski rast te na kraju diversifikacija naše turističke ponude i produljenje turističke sezone“, rekao je Mateša.

Djelo je koje samim naslovom privlači čitatelja

U osvrtu na knjigu Sandra Janković kazala je da hrvatskoj turističkoj praksi i znanosti nedostaje relevantnih publicioniranih znanstveno-stručnih radova na temu selektivnog turizma, u ovom slučaju golf turizma, koji će služiti kao vjerodostojan putokaz tekućoj turističkoj politici.

„Golf - razvojna opcija za hrvatski turizam djelo je koje samim naslovom privlači čitatelja. Ako se pritom uzme da je djelo napisao jedan od najvećih poznavatelja turističkih prilika u RH, turistički znalac i znanstvenik, čovjek neizmjernog iskustva u turizmu, ekspert selektivnih oblika turizma i turističkih destinacija, Ivan Herak, više je nego sigurno da će ova knjiga pronaći put prema različitim čitateljima, od studenta do stručnjaka u oblasti turizma“, rekla je Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR.

Naglasila da je Ivan Herak u ovom djelu napravio svojevrsnu sintezu vlastitog dugoročnog rada u realnom sektoru na različitim pozicijama, od pisanja projekta do strategije turizma, na osnovu provedenog istraživanja i spoznaja stečenih i u svjetskim destinacijama, donosi analizu suvremenih turističkih tijekova te daje kritički osvrt na turizam općenito, a posebno na menadžment resursa u golf turizmu.

„Herak podsjeća i koliko je turizam ključan kao gospodarska djelatnost Hrvatske te ističe prednosti, ali i upozorava na problematiku koja je dugi niz godina prisutna prvenstveno radi kratkog razdoblja sezona, neiskoristivosti potencijala tijekom cijele godine te nejednake kvalitete usluge i ponude u različitim podnebljima Republike Hrvatske. Poseban naglasak autor knjige daje ekosustavu samog turizma, od prirode i kulture do njihovih resursa važnih u segmentu golf turizma. Najjače turističke destinacije Mediterana svojim primjerima ukazuju da je golf turizam jedan od prestižnih oblika turizma“, kazala je Gordana Nikolić, i među ostalim dodala da su golf resorti mjesta koja privlače goste veće platežne moći te potencijalne investitore na daljnji razvoj.  

Knjiga nastala na temelju istraživanja provedenog u Resortu Kempinski

Knjiga “Golf – razvojna opcija za hrvatski turizam” nastala je na temelju istraživanja provedenog u Resortu Kempinski, a kojim je Herak utvrdio da turizam predstavlja jedinu tržišnu osnovu razvitka golfa u Hrvatskoj te je ponudio rješenja koja bi dovela do tog razvoja. Napomenuo je da upravo zbog obogaćivanja postojeće turističke ponude i utjecaja na produljenje turističke sezone golf projekte valja razvijati na lokalitetima na kojima već postoji razvijena turistička ponuda. Osim toga, budući da su investicije u golf u prvim godinama u pravilu neprofitabilne, ali donose korist državi i jedinicama lokalne uprave i samouprave, Herak smatra da golf projekte treba razvijati na lokalitetima s prevladavajućim državnim zemljištem te davati na korištenje bez naknade ili uz minimalnu naknadu.

„Neophodno je da država, u funkciji razvoja golf ponude stvori ne samo niz poticajnih mjera već i niz provedbenih pretpostavki, među kojima su najvažnije gospodarske, institucionalne i imovinsko-pravne“, zaključio je Ivan Herak te objasnio da je ključno napraviti promjene u zakonu kako bi se golf tereni tretirali kao sportska infrastruktura, a ne kao građevinski objekti te da se definira koncesijska naknada koju će konkretan golf projekt moći podnijeti. (Tekst: Eleonora Matković Čakić, foto: Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa