MOŽEMO! PULA

'Rezultat referenduma je obvezujuć, bez obzira na lokacijsku dozvolu'

0
Možemo! Pula (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Možemo! Pula (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Na današnje priopćenje voditelja projekta Hotel Valkane d.o.o Zorana Kostića i arhitektonskog studija 3LHD, u kojem su potvrdili kako su predali zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za projekt izgradnje hotela, reeasgitrali su iz stranke Možemo! Pula, te jeoš jednom pozvali "sve građanke i građane Pule da izađu na referendum u nedjelju 9. listopada i sačuvaju Lungomare od devastacije, za sebe i generacije koje dolaze". 

U priopćenju pulskog Možemo! stoji: "Dakle, Zoran Kostić netočno, ponovno s ciljem obeshrabrenja Puležanki i Puležana da izađu na referendum, tvrdi sljedeće: 'Iako je resorno ministarstvo dalo jasnu uputu kako je nebitno je li zahtjev podnesen prije ili poslije referenduma, odnosno da, dok god GUP nije izmijenjen, stari plan vrijedi, kao investitori, htjeli smo se držati ranije najavljenog plana, ali i odagnati sve sumnje i neistine koje su se proteklih mjeseci plasirale oko planova koje imamo'. 

Naime, suprotno Kostićevim tvrdnjama, podnositelj zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole nema nikakva prava u ovom slučaju, jer pojedinačni akt, odnosno lokacijska dozvola nije izdana prije donošenja odluke o provedbi referenduma.

 

Da je kojim slučajem pravomoćna lokacijska dozvola izdana prije odluke o provedbi referenduma koju je Gradsko vijeće donijelo 30. kolovoza 2022. investitor bi imao stečena prava, ili da je podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole prije tog datuma, imao bi legitimna očekivanja radi tzv. kvazi-retroaktivnosti tj. imao bi legitimno očekivanje da se postupak dovrši po pravilima koja su vrijedila u vrijeme podnošenja zahtjeva. Ovdje ni jedno ni drugo nije slučaj. 

Zbog promjene okolnosti koje mogu nastupiti izjašnjavanjem građana na referendumu, može se promijeniti prostorno-planska dokumentacija i investitor to mora trpiti. A rezultat lokalnog referenduma je obvezujuć za jedinicu lokalne samouprave u kojoj se provodi, u ovom slučaju obvezujuć je za Grad Pulu. 

Tako navodi Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, na snazi od 27. 7. 2017. i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Zakon na isti način tumači i Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske.

To znači da ako Puležanke i Puležani sljedeće nedjelje većinom glasova registriranih birača zaokruže ZA u odgovoru na referendumsko pitanje "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja „Lungo mare“ (Službene novine Grada Pule 12/12, 11/15 i 1/16-pročišćeni tekst) ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?“, takva je odluka obvezujuća za Grad Pulu i gradnja hotela neće biti moguća. 

To znaju i gradonačelnik Zoričić i gradski vijećnici, ali o tome šute i ne žele pozvati građane koji su ih izabrali da putem referenduma konzumiraju svoje zakonsko i demokratsko pravo izravnog sudjelovanja u upravljanju Pulom", stoji u priopćenju Možemo! Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa